Импийчмънт: Републиканците започват да се обръщат срещу Тръмп

0
95
Доналд Тръмп
Photo: Donald J. Trump, Facebook

Редица висши фигури в Републиканската партия заявиха, че ще гласуват за импийчмънт на президента Доналд Тръмп заради ролята му в щурма по време на Конгреса миналата седмица, съобщава “BBC”. Третата най-старша републиканска партия в Камарата на представителите Лиз Чейни заяви, че ще подкрепи импийчмънта. Очаква се в сряда да се проведе гласуване в Камарата.

В първите си публични коментари след бунта Тръмп не пое отговорност за насилието, в което загинаха петима души. От своя страна демократите обвиняват Тръмп, че е подтикнал неговите поддръжници да щурмуват сградата на Капитолия по време на реч преди бунта и се очаква да настояват за гласуване за импийчмънт по официално обвинение към президента за подбуждане на въстание.

Ще се случи ли импийчмънт на Тръмп?

Тъй като демократите държат мнозинство в Камарата, Тръмп вероятно ще стане първият президент на САЩ, който е бил привикван за импийчмънт два пъти. Той стана третият президент, който участва в импийчмънт през декември 2019 г. по обвинения в нарушаване на закона, като поиска от Украйна да разследва Байдън на изборите.

Ако Тръмп бъде импийчнат, Сенатът ще проведе съдебен процес, за да установи вината му. Мнозинство от две трети от горната камара ще бъде необходимо, за да бъде осъден Тръмп, което означава, че най-малко 17 републиканци ще трябва да гласуват за присъда. Около 20 сенатски републиканци са заявили готовност да осъдят президента, съобщава „Ню Йорк Таймс“, но графикът за това кога може да се проведе процес не е известен. Тръмп напуска поста на 20 януари, когато Джо Байдън ще положи клетва.

Сенатът може също да използва процес за импийчмънт, за да проведе гласуване, блокиращо Тръмп, който посочи, че планира да проведе кампания през 2024 г., да не се кандидатира отново.

Какво казват републиканците?

Чейни, дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни, обеща да подкрепи импийчмънта, първият път, когато лидер на собствената партия на президента прави това от времето на Ричард Никсън на поста. Представителят на Уайоминг каза:

“Никога не е имало по-голямо предателство от президент на Съединените щати на неговия офис и клетвата му към Конституцията.”

И добави, че Тръмп е „свикал тази тълпа, събрал я е и е запалил пламъка на тази атака“Двама други членове на Републиканската камара, Джон Катко и Адам Кинцингер, заявиха, че също ще гласуват за импийчмънт.

Лидерът на републиканската партия Кевин Маккарти, съюзник на Тръмп, който заяви, че се противопоставя на импийчмънт, реши да не поиска от обикновените членове на партията да гласуват против мярката, съобщиха американски медии. Според „Ню Йорк Таймс“ лидерът на републиканската партия в Сената Мич Макконъл е казал на свои доверени лица, че е доволен, че демократите искат импийчмънт на президента, защото вярва, че това ще помогне да се освободи републиканската партия от Тръмп.

Във вторник вечерта републиканецът от Брайън Фицпатрик от Пенсилвания представи резолюция за осъждане на Тръмп, укор на Конгреса, по-лек от импийчмънта. Мярката обвинява Тръмп, че „се опитва незаконно да отмени“ резултатите от изборите през ноември и че „е застрашил рания тон на правителството“.

По-рано Камарата прие резолюция с 223 на 205 гласа, призовавайки вицепрезидента Майк Пенс да помогне за свалянето на Тръмп с помощта на 25-та поправка, която ще позволи на кабинета да отстрани президента, ако се счита, че не може да изпълнява задълженията си. Но Пенс вече беше отхвърлил резолюцията на демократите, заявявайки в писмо до председателя на парламента Нанси Пелоси:

“Според нашата конституция 25-та поправка не е средство за наказание или узурпация.”

Какво каза Тръмп?

В първата си публична изява след бунта Тръмп не показа тъга за забележките, които е направил на привърженици преди насилието, когато той също повтори необосновани твърдения за измама на избиратели. Той беше категоричен:

“Това, което казах, беше напълно подходящо. Не искам насилие.”

Тръмп също така каза: “Този ​​импийчмънт предизвиква огромен гняв и вие го правите и наистина е ужасно нещо, което те правят”, добавяйки, че “истинският проблем” е реториката, използвана от демократите по време на протестите на Black Lives Matter насилие миналата година.

В отделна информация Ютюб заяви, че е спрял канала на Тръмп, тъй като е нарушил политиките за подбуждане към насилие. Сметките на президента в Туитър и Фейсбук вече са премахнати.

Какво ново в разследването на безредиците?

До момента са идентифицирани 170 лица, които са се провинили в щурма, а 70 души са обвинени, съобщи ФБР. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения на още стотици, а виновните за бунт и конспирация могат да бъдат изправени до 20 години затвор, съобщи агенцията.

Народните участници се приканват да се превърнат в полиция, докато обществеността продължава кампания в обществените медии за идентифициране на хора по снимки.

ФБР също заяви, че разследванията са стигнали до заключението, че две тръбни бомби, намерени в близост до офисите на политическите партии в окръг Колумбия, имат взривни възпламенители и таймериАмерикански медии съобщиха, че ден преди размириците ФБР е публикувал вътрешен доклад, в който предупреждава, че екстремистите планират да пътуват до Вашингтон, за да извършат насилие. Документът от офис на ФБР във Вирджиния показва, че заговорниците споделят карти на тунелите под Капитолия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments