Има внесено възражение срещу Констативния акт за незаконно удължаване на кея на Доган

1
336
Кей пред сараите на Ахмед Доган
Кей пред сараите на Ахмед Доган. Снимка: Искра.бг

Внесено е възражение срещу Констативния акт, с който се обявява за незаконно удължаването на кея пред летния сарай на Ахмед Доган. Това разкриха от Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ пред Искра.бг. Оттам уточниха, че то е било внесено вчера, а днес е последният ден от 7-дневната процедура, в която засегнатите страни могат да входират възраженията си в институцията.

„Възражението е било внесено вчера. Сега следва ДНСК да го разгледа, като това ще отнеме няколко дни, а след това в зависимост от аргументите в него да се прецени дали ще бъде издадена Заповед за премахване.“

Заключението за незаконно строителство е направено на базата на серия липсващи документи. За обекта, изграден от фирма „Хермес Солар“, не е имало представен одобрен проект, не е имало издадено разрешение за строеж, не е имало протокол за определяне на строителна площадка. Не е била определена и строителна линия и ниво, не е била представена заповедна книга. Представен единствено подробен устройствен план, одобрен със заповед на зам.-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през 2019 г.

Предстои днес експертите от ДНСК-а да се запознаят с внесеното възражение и на този етап не могат да коментират дали е бил представен някой от липсващите документи.

Според процедурата в случай, че се стигне до етап със Заповед за премахване, страната, на която е била издадена може да реши да я оспорва в съда, както го е правила и с други постройки в комплекса. След това съдът ще прецени дали да потвърди Заповедта за премахване и ако това се случи – предстои бутането на незаконния кей. Първо ДНСК ще изпрати покана за доброволно премахване на фирмата и след това, ако тя не го извърши, ще се пристъпи към принудително премахване. Разходите за него ще се събират по съдебен ред, като става въпрос за сериозна сума.

Припомняме, че през март от ДНСК разпространиха информация, от която става ясно, че удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е било изградено без нужните строителни книжа след извършена проверка по документи и на място по разпореждане на ресорния министър Гроздан Караджов. Обектът представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с „Г“ образна форма. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 метра и западна – с приблизителна дължина 105 метра. От огледа на място става ясно, че около 50 метра от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 метра от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

Вследствие на проверката ДНСК възложи на външни специалисти да извършат подробно обследване, обхващащо и подводната основа на имота „Кейова стена“. Въз основа на данните от обследването са били предприети последващи законосъобразни действия по случая, а именно – издаването на Констативния акт.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ставри
Ставри
2 години по-рано

Ха, Ха, Ха! Докато се строеше се мълчеше и се защитаваше от държавните институции, отговарящи за нарушенията. Дори се подкрепяше усърдно. Сега се сетили от РДНСК, че, май нещо…… Да, ама нищо. А да видим театъра докрай!