Има ли шансове България да бъде приета в Шенген?

0
23
Премиер Кирил Петков
Премиер Кирил Петков. Снимка: Министерски съвет

Лидерите на Европейския съюз нямат доверие в България за приемането й в Шенген. Причината е, че много от даваните през годините обещания не са били изпълнени. Това обяви категорично в Брюксел премиерът Кирил Петков. Той обясни, че е провел разговор по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Именно това е едната от страните, които се противопоставят на приемането на страната ни в Шенгенското пространство, предаде „БНР“.

Петков подчерта, че сега от правителството се изисква да изгради едно ново ниво на доверие към нашата страна. Европейските лидери подавали ръка на България, но премиерът каза, че всички у нас знаят приказка за лъжливото овчарче. Затова било важно да се докаже, че новият кабинет прави това, което поема като ангажимент пред Брюксел.

Първата стъпка била България да започне да спазва заложените критерии. И като пример той посочи да няма контрабанда по границите и да има истински контрол, защото това е границата на целия Европейския съюз.

Освен това били нужни гаранции за спазването на законите и то не само като риторика, но и в действителност. Затова щял да се започне сериозен диалог и да се направи опит веднага да започне работата по сферите, в които те виждали дефицити. Петков обяви, че това е важно да бъде направено не заради европейските лидери, а заради България.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments