Има ли опасност за здравето на хората в Перник?

0
68
Кмет Станислав Владимиров
Снимка: Община Перник

Екоминистерството прави проверка каква е степента на замърсяване на река Струма. Това се случва след скъсването на дига на шламохранилище в ТЕЦ-„Република“.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че за момента няма опасност за здравето на хората, но шламохранилището трябва да бъде рекултивирано по най-бързия начин. По негови думи то ще бъде затворено и се върви към бърза рекултивация и Топлофикация-Перник да премине към инвестиции в посока газифициране.

Владимиров подчерта, че вчера гледката е била ужасяваща. Черна вода излизала в дерето на квартал „Калказ“. Институциите са сезирани моментално.

Водата се отекла в утайник, който има съоръжения и чрез отвеждащи тръби се е насочила към река Струма. Водният басейн е засегнат. Очакват се резултатите от пробите, направени от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

Доброволци са направили обход до язовир Пчелина. Черната вода е стигнала малко преди Радомир. Не е открита умряла риба.

От Искра.бг припомняме, че вчера бяха евакуирани и част от блоковете в засегнатия квартал „Калказ“. Стигнало се е до затваряне на ключови за населеното място булеварди.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments