Има ли нехайство сред пчеларите след масовия мор на пчелите им?

0
90
Пчелари. Снимка: Pixabay.
Пчелари. Снимка: Pixabay.

След скандалните разкрития на пчелари в цялата страна, че насекомите им са били отровени от пестициди, използвани в селското стопанство, се оказва, че по-малко от 1/4 от тях са се регистрирали в електронната платформа, която трябва да служи за обмен на информация за пръскането на насажденията. За това разказаха в ефира на „БНР“ служители на Агенцията по храните.

Идеята за платформата е на самите пчелари и е създадена по тяхно настояване. За последната една година е регистрирана мъчителната смърт на хиляди пчелни семейства след отравяне. Обвиненията им бяха основно към зърнопроизводителите. Николай Куманов е един от тях и не може да си обясни поради каква причина колегите му нехаят за безопасността на собствения си поминък.

„Те са длъжни да уведомят пчеларите в техния район, както и кмета, в деня, в който ще третират. В такъв случай пчеларят, след като е уведомен, той може да затвори пчелите в кошера да не излизат и загубите ще са доста по-малко“

И за да няма пропуски и посредници в информацията, уведомяването на пчеларите за пръскане на насажденията вече става по електронен път. По необясними причини обаче от общо 13 000 регистрирани производители на мед у нас, по-малко от 1/4 желаят да бъдат информирани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments