Има ли достатъчно противогрипни ваксини?

0
18
Ваксини
Снимка: Pixabay

В края на месеца ще пристигне първата партида ваксини, която е предназначена за възрастните хора. Това съобщи директорът на Центъра за заразни и паразитни болести професор доктор Тодор Кантарджиев за „бТВ“. По думите му ваксините вече могат да се намерят в аптечната мрежа и да се поставят до края на декември.

В началото на ноември пък се очакват безплатните ваксини. Общопрактикуващите доктори алармират, че срокът за поставянето им е твърде малък и искат той да бъде удължен.

Забавянето е свързано с недостига на противогрипни ваксини в световен мащаб и с това, че трябва да се поръчват по-рано, въпреки че договорът за тези е подписан през септември. Предвидено е тази година да има безплатни ваксини за 10 на сто от хората над 65 години. Те ще бъдат сложени на тези, които най-много има нужда от тях от медицинска гледна точка, според преценка на лекарите.

В част от бургаските аптеки също могат да се открият противогрипни ваксини, но срещу заплащане. Общопрактикуващият лекар доктор Пламен Панайотов коментира:

„Съобразно квотата, която имаме, възрастни пациенти над 65 години, около 250 ваксини съм заявил, като с тенденция, че ако реализираме, ще дадем заявка и за ощe. Заявили сме ги на телефон през един кол център, който беше подаден, но в момента нямаме“.

В Бургаската здравна инспекция все още не знаят кога ще има доставка на ваксини. И тук безплатни са предвидени за 10 на сто от населението над 65 години.

Управителят на аптека Ана Калоянова сподели, че вече е започнало търсенето на ваксини и добави, че хората се притесняват от грипната вълна.

А гъстата мъгла в морския град повишава риска от респираторни заболявания.

Специалистите от Световната здравна организация препоръчват ваксинацията да стартира в страната ни дори и през първите седмици на новата година, когато също има пик на грипна епидемия.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от