Илияна Йотова: Борисов обеща лидерски срещи, може би ще се отзоват повече партии

0
56
Илияна Йотова
Илияна Йотова. Снимка: Президентство

„Борисов обеща лидерски срещи, може би тогава ще се отзоват повече политически партии на преговори за съставяне на кабинет“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти.

Йотова призова да изчакаме края на преговорния процес и заключенията на преговарящата група. Според нея важното е България да излезе от безвремието, за да се говори и за мястото на страната в ЕС.

„Ще бъда доволна ако някой ми каже какви бяха позициите на страната ни на Конференцията за мир в Швейцария, както и вчерашната неформална среща-информацията е повече от оскъдна. Очевидно, служебният кабинет не иска или не счита за нормално да поеме по-сериозна и издържана българска позиция, но това трябва да се случи“, смята Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че предстои Среща на върха в Брюксел, на която трябва да се вземат важни решения.

„Те се отнасят до това как ще се развива България в следващите години, какви ще са приоритетите, които ЕК и европейските институции ще сложат на дневен ред“, поясни Йотова, но и коментира, че не е чула досега нито изпълнителната, нито законодателната власт да кажат какви са трите или петте приоритета, които България ще защитава. „Не съм чула и категорична позиция кой ще предложим за еврокомисар и какво ще поиска страната ни, как ще се отнасяме към имената за председател на ЕК, на този етап не е постигнато съгласие за Урсула фон дер Лайен. Държим се като държава в периферията“, категорична е Илияна Йотова.

Именно поради нуждата от позиция на България в ЕС вицепрезидентът отново призова да се състави редовен кабинет в страната.

На въпроса дали президентът ще забърза процедурата с връчването на мандатите Йотова подчерта, че не е говорила с президента поради посещението му в Черна гора, но подчерта, че „както досега президентската институция ще спазва всяка буква на Конституцията“.

Само една партия ще разговаря за правителство с ГЕРБ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments