Илиян Василев: Изявлението на Румен Радев е камбанен звън за бруталното настъпление срещу българската демокрация

0
220
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

Изявлението на Румен Радев е камбанен звън за бруталното настъпление срещу българската демокрация. Това написа в коментар в социалната мрежа Facebook анализаторът Илиян Василев. И още:

„Изявлението на Румен Радев е камбанен звън за бруталното настъпление срещу българската демокрация и европейския избор на България и за ролята, която му се отрежда от задкулисието. Както и през 2016 година – работи се по сходна схема.

Социологическа агенция „доказва“, бе България е уморена от демокрацията – само 60 процента я подкрепят, но близо 50 процента искат силна ръка. И първият кандидат за „силна“ ръка проговори. Дори не се посвени да използва атентатът срещу Фицо за внушения, които са извадени „топли“ от пропаганданата кухня на Кремъл.

Освен в Русия, внушенията за мотивите на атентатора срещу Фицо, които Радев споделя, не се споделят никъде в Европа – нормално, трябва да се изчака, защото може да се окаже, че именно това е целта на атентата срещу Фицо – да послужи за нова вълна от атаки срещу подкрепящите Украйна от позициите на „борещи се за мир“.

Причинно-следствената връзка е достойна за Гьобелс, което не е типично за плахия Радев. Това, че е активиран, означава, че е действията му са част от по-голям план, а именно за инсталиране на проруско правителство плюс проруски президент в името на „борбата за мин“ в Украйна.

Нито веднъж Радев не е адресирал призивите си за мир към Кремъл, който би могъл да осигури мира буквално за 24 часа, като се изтегли на международно признатите граници на Украйна. В запалянковската интерпретация на българския президент, най-големият грях е стремежът за „победа над Кремъл“?! и упоритостта на Украйна да се бори, а не да сложи оръжие. Между „мира“ по европейски и „мира по руски“ има огромна разлика и като семантика и като политическо съдържание.

Акцентът е, че не трябва да се дава оръжие на Украйна да се отбранява. Това, което разбирам от компетентни източници, е че действително след идването на служебното правителство доставките за Украйна от и през България бележат спад. Включително разрешителните за износ на продукция на българските оръжейни заводи.

Президентът, поне досега, бе изключително предпазлив в проруските си изказвания, особено след изцепките за „какъв да е Крим“. За да го направи толкова явно и без сянка от дипломатичност означава само едно, че има гаранции не само че ще му се размине, но и ще извлече ползи от по-голям като мащаб план, който се изпълнява. В ход е най-важната част от кремълския план по превземане на властта от удобни за Путин хора. Дори вече няма да се съобразяват с нуждата от политкоректност спрямо НАТО и ЕС.“

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments