Илияна Йотова: Имаме достатъчно подготвени хора, които да водят страната

0
131
Илияна Йотова
Илияна Йотова. Снимка: Фейсбук

По повод Деня на народните будители – 1 ноември, вицепрезидентът Илияна Йотова стартира инициатива „Будната България“. В нея до момента са се включили стотици наши сънародници, които живеят зад граница. Някои от тях са вече пето и шесто поколоние, но въпреки това за тях думите „България“ и „българин“ имат огромно значение. Те тачат родината може би дори повече от тези, които живеят в страната.

Според проф. Владимир Пенчев, изследовател на българските миграционни общности, едни от най-впечатляващите съвременни будители могат да бъдат открити именно сред българите в чужбина. В голямата си част според него това са наистина хора, които горят с възрожденски дух.

Оказва се, че България е жива дори и там, където нишката на езика е скъсана. Пример за това е, че наследник на българи от Уругвай. Той не познава своите баба и дядо, но намира бронзова табела с надпис „Българин“, изработена от тях. Била е поставена на магазина на неговите баба и дядо. Така той е влязъл в контакт със своите корени.

Нелсон Авдалов е поискал българско гражданство, а в момента и дъщеря му Сара е направила постъпки, за да може официално да се нарече българка.

Досега за инициативата „Будната България“ са били получени видео писма от десетки градове от Испания, Великобритания, САЩ, Австралия, Перу и много други държави.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви пред „БНР“, че е много развълнувана, защото са събрали един нов, много по-богат и прекрасен образ на страната ни. Тя подчерта, че думата будител няма еквивалент в нито един друг език. Според нея съвременните будители са именно българите, които живеят навън. Те са будители, защото са създали танцови състави, направили са известен българския фолклор, писателите, културата и езика ни. Затова тя се обърна към тях и им благодари.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments