Илияна получи нов шанс за живот, след като успешно й беше присаден бял дроб във Виена

0
102
Илияна Христова
Снимка: Сдружение "Дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация"

28-годишната Илияна получи бял дроб и нов шанс за живот. Това се е случило в края на миналия месец. Органът е присъден успешно във Виенската университетска болница, предадоха от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация пред „Хоризонт“.

Жената вече е стабилна. Извадена е от интензивното отделение. Била е включена в активната листа на „Евротрансплант“ на 10-май тази година. Чакала е 2 месеца, за да се осъществи процедурата.

Варненката е била първата в листата. Нейното лечение се е провело чрез новото споразумение между България и чуждестранното медицинско заведение, което се сключи на 25 януари 2019 г. То осигурява шанс на петима нашенци годишно да се оперират там, до момента, в който белодробната трансплантация не стане реалност и у нас.

От дружеството твърдят, че през миналия месец страната ни е предоставила на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба. Вярват, че ако успеят да увеличат броя на органите, то ще възстановят изгубеното доверие.

Екипът, който извършил присаждането, е бил под ръководството на Хосе Матила. Той е лекарят, който е трансплантирал голяма част от българите, които са минали през клиниката в Австрия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments