Илън Мъск: “SpaceX” поправя яркостта от сателитите

0
466
Илън Мъск. Снимка: Уикипедия
Илън Мъск. Снимка: Уикипедия

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск заяви, че компанията “оправя” яркостта на спътниците на своята компания, пише “BBC”.

Звездобройците по света и включително много британци са свидетели на необичайни съзвездия, съставени от космически кораби на ниската земна орбита. Същевременно компанията “SpaceX” пуска големи партиди спътници като част от проекта си “Starlink” за подобряване на глобалното покритие на интернета.

Най-новото изстрелване се проведе в сряда.

В отговор на въпрос за яркостта на спътниците “Starlink” в Twitter, Илън Мъск заяви, че това се дължи на ъгъла на спътниковите панели на спътниците и компанията “го оправя сега”. Поправка може да ги направи по-малко видими от Земята, поясни още той.

Проектът Starlink на “SpaceX” цели в крайна сметка да създаде мрежа от 12 000 сателита, които да предават широколентов достъп до интернет обратно към Земята. Много от сателитите, които се виждат в момента, бяха изпратени през март, но сегашната им орбитална позиция ги направи ясно видими с просто око през последните няколко дни.

Тези сателити също са особено ярки поради размера си и близостта им до Земята. Големите сателити обикновено се изпращат в по-висока орбита. Сателитите с ниска орбита обикновено са по-малки. Също така сателитите “Starlink” имат широки плоски панели, които отразяват светлината.

SpaceX работи върху “сенник”, който ще намали отражението на сателитите, които ще се изпращат при бъдещи орбитални изстрелвания. Според астрономите видимостта на сателитите сега е по-малкият проблем, докато в бъдеще ще се задълбочи, тъй като съзвездието расте и започва да функционира.

В момента космическият кораб е в паркирана орбита, но през следващите няколко месеца корабът ще използва бордови двигатели, за да се движи по-бавно от Земята и да завърти слънчевите си панели към Слънцето. Това ще направи и самите сателити по-малко видими с просто око, но може да означава, че ще причинят светлинно замърсяване на астрономите, които се опитват да правят снимки на по-далечните достижения, които се откриват в космоса.

“Камерите на астрономите са проектирани да правят снимки на наистина слаби сигнали и ярка светлина може да съсипе част от получените данни”, обясни д-р Джонатан Макдауъл, астроном в Центъра за астрофизика към изследователския център в Харвардския университет.

“Приветствам факта, че “SpaceX” наистина се опитва да намери начини да направи тези сателити по-малко ярки”, заяви той.

Д-р Макдауъл обаче добави, че има още един проблем със старта на толкова много твърде бавни нови спътници с ниска орбита, а именно увеличеният трафик.

Нарастващият брой летателни съдове с ниска орбита увеличава възможността за катастрофи между обекти, които могат да повредят машини или да изпратят различни частици и материали обратно на Земята.

Изстрелванията на “SpaceX” в САЩ, където се намира компанията, продължават въпреки блокирането на света поради COVID-19.

Изстрелването в сряда от нос Канаверал, Флорида, беше четвърто за “Starlink” тази година, а за седми пореден път станцията изпрати в орбита толкова голяма партида спътници.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments