Изграждат център за аерокосмическо наблюдение у нас

0
22
Среща
Среща. Снимка: Президентство

Дейностите по реализацията на проекта за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, заложен от страната ни в Плана за възстановяване и устойчивост, както и политиките на България в областта на космическите технологии обсъди държавният глава Румен Радев на среща с представители на отговорните министерства, учени и експерти. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

Проектът за надведомствен център, който да обработва сателитна информация с широк обхват, беше предложен от президентската институция при общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Впоследствие инициативата беше одобрена от Европейската комисия с финансиране на стойност 136 млн. лева.

По време на срещата днес държавният глава заяви, че изграждането на проекта има решаващо значение за ефективната работа на институциите в ситуации, които изискват навременното получаване, обработването и анализиране на информация.

„В центъра е предвидено да се прави денонощен мониторинг в различни аспекти – състоянието на водните басейни, горите, почвата, пътната инфраструктура, урбанизацията, гранична сигурност, който да бъде от полза на съответните ведомствата, научните среди и гражданите. Това ще допринесе за по-доброто управление на националните ресурси и реакцията на институциите, особено в извънредни ситуации.“

Радев подчерта още, че подобен проект би дал значителен стимул за развитието на космическата наука у нас, ще допринесе за професионалната реализация на младите ни специалисти и ще осигури конкуренти предимства на страната ни.

„Реализацията на проекта е изключително важна за развитието на България като модерна, просперираща и успешна държава в условия на нарастваща роля на сателитните и безпилотни системи, които предоставят все повече технологични възможности и услуги в съвременния свят“.

Румен Радев посочи, че за да не бъдат изгубени средствата по ПВУ, са необходими координирани усилия на всички отговорни по проекта институции.

„Politico“: Мафията в България тласка демокрацията към ръба на пропастта

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments