Икономисти: Няма нищо страшно, ако влезем в Еврозоната с плаващ курс лев-евро

0
243
проф. Гарабед Минасян
Снимка: Скрийншот от видео на бТВ

Икономисти твърдят, че няма нищо страшно, ако се промени курсът на лева спрямо еврото. Напротив. Според тях в момента левът е подценен.

Професор Гарабед Минасян смята, че ако се направи реална пазарна оценка, едно евро няма да струва два лева, а 1,80-1,85 лева. Тоест според него левът е подценен с около 15%.

Минасян беше категоричен, че никъде и никога Централната европейска банка не е определяла какъв да е курсът на някоя страна при влизането й в Еврозоната. Това, което изисква банката е, той да се определя на пазарен принцип. Тоест, ще трябва да бъде направена нова оценка на съотношението лев-евро. Всъщност такава не е правена, а тя е определена „лабораторно“, обясни Минасян пред „бТВ“.

Той смята, че парламентът прие да влезем в Еврозоната, само ако има фиксиран курс от 1,95583, за да се успокоят страховете на населението. А според него такива има, защото няма публични дискусии по въпроса.

Както Искра.бг ви съобщи вчера министърът на финансите Владислав Горанов беше категоричен, че България ще се откаже от членство в Еврозоната, ако не влезе с фиксиран курс на лева спрямо еврото. Това ще се случи, въпреки че влизането ни във валутния механизъм е приоритет за правителството.

В сряда пък бяха проведени консултации в Народното събрание и се е стигнало до консенсус да се предложи твърд мандат на правителството в преговорите за присъединяване към чакалнята на Еврозоната ERM II. Стигнало се е до всеобщо съгласие да бъде запазен и настоящия курс на лева спрямо еврото, съобщи Горанов.

Само от БСП са били против твърд мандат.

Предложението освен това гарантирало, че, който и да дойде на власт, няма да се откаже от решението за влизане в Еврозоната само и единствено при настоящия курс на лева спрямо еврото.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments