Икономиката на Шри Ланка се е сринала, какви ще са последствията?

0
14
Сметки
Сметки. Снимка: Pixabay

Натоварената с дългове икономика на Шри Ланка „се срина“ след месеци на недостиг на храна, гориво и електричество, призна премиерът на страната пред депутатите в коментари, подчертаващи тежкото положение на държавата, докато търси помощ от международни кредитори, предава „Асошиейтед прес“.

Министър-председателят Ранил Викремесингхе заяви пред парламента, че южноазиатската страна „е изправена пред много по-сериозна ситуация извън обикновения недостиг на гориво, газ, електричество и храна. Икономиката ни се срина напълно“.

Докато кризата в Шри Ланка се смята за най-тежката в най-новата история на страната, твърдението на Wickremesinghe, че икономиката се е сринала, не цитира никакви конкретни нови развития. Изглежда лидерът имаше за цел да подчертае на неговите критици и депутати от опозицията, че той е наследил трудна задача, която не може да бъде решена бързо, тъй като икономиката се изгражда под тежестта на големи дългове, загубени приходи от туризъм и други въздействия от пандемията, както и нарастващи разходи за стоки.

Законодателите от двете основни опозиционни партии в страната бойкотират парламента тази седмица, за да протестират срещу Уикремесингхе, който стана министър-председател преди малко повече от месец и също така е министър на финансите, като все още не е изпълнил обещанията си да обърне икономиката.

В изказването си Уикремесингхе изтъкна, че Шри Ланка не е в състояние да купува вносно гориво, дори срещу пари, поради тежки дългове, дължими от нейната петролна корпорация. Той подчерта:

„В момента Ceylon Petroleum Corporation има дълг от 700 милиона долара.“

И добави:

„В резултат на това никоя държава или организация в света не желае да ни осигури гориво. Те дори не са склонни да осигурят гориво за пари.“

Уикремесингхе встъпи в длъжност през май, след като дни на насилствени протести заради икономическата криза в страната принудиха предшественика му да се оттегли. В коментарите си в сряда той обвини предишното правителство, че не е действало навреме, за да обърне ситуацията, тъй като чуждестранните резерви на Шри Ланка са намалели драстично.

Кризата с чуждестранна валута ограничи вноса, създавайки сериозен недостиг на храна, гориво, електричество и други основни неща като лекарства, принуждавайки хората да стоят на дълги опашки, за да задоволят основните нужди. Уикремесингхе изрази мнението:

„Ако бяха предприети поне някои стъпки за забавяне на срива на икономиката в началото, днес нямаше да сме изправени пред тази трудна ситуация. Но пропуснахме тази възможност. Сега виждаме признаци за възможно падане до дъното.“

Шри Ланка се обърква основно с подкрепата от 4 милиарда долара кредитни траншове от съседна Индия. Но Уикремесингхе заключи, че Индия няма да може да задържи Шри Ланка на повърхността твърде дълго. Той също така е получил обещания от 300-600 милиона долара от Световната банка за закупуване на лекарства и други основни предмети.

Шри Ланка вече обяви, че спира изплащането на 7 милиарда долара външен дълг, който трябва да бъде изплатен тази година, в очакване на резултата от преговорите с Международния валутен фонд за спасителен пакет. Тя трябва да плаща средно 5 милиарда долара годишно до 2026 г.

Официални лица от Международния валутен фонд сега посещават Шри Ланка, за да обсъдят спасителен пакет. Уикремесингхе каза, че споразумението на ниво персонал вероятно ще бъде постигнато до края на юли.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments