Икономическият растеж на САЩ за последното тримесечие е нараснал с 2,9%

0
40
Икономика
Снимка: Pixabay

Въпреки високите лихвени проценти и хроничната инфлация икономиката на САЩ е отбелязала ръст с 2,9% от юли до септември, съобщи правителството по-рано днес. Тази цифра надхвърля първоначалната очаквана оценка.

Повишението на стойността на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през последното тримесечие – общото производство на стоки и услуги, беше предшествано от две поредни тримесечия на свиване. Тази негативна тенденция породи опасения, че икономиката може да изпадне в дълбока рецесия през първата половина на годината, въпреки все още стабилния пазар на труда и устойчивите потребителски разходи. Оттогава насам обаче повечето признаци сочат, че икономиката е устойчива, макар и с бавни темпове, което се дължи на активното наемане на служители в редица сфери, изобилието от свободни работни места и ниската безработица.

Правителственият доклад, обявен днес, показа, че възстановяването на растежа през периода юли-септември се дължи главно на солидното нарастване на износа и на потребителските разходи, които бяха по-големи от първоначално отчетените.

Според проучване на Федералната резервна банка на Филаделфия, проведено сред икономисти, икономиката ще постигне скромен годишен растеж от 1% в периода октомври-декември тази година. Дейността на производствения сектор в страната се забавя, въпреки облекчаването на веригите за доставки, които бяха засегнати от смущения, от началото на пандемията насам. Наред с това, има опасност инфлацията да намали печалбите през ключовия период на празнично пазаруване. Търговците на дребно твърдят, че застигнатите от инфлацията потребители пазаруват предпазливо, като много от тях изчакват най-атрактивните оферти с отстъпки.

Експертите предупреждават, че през 2023 г. се очаква рецесия, макар и лека, която ще бъде в резултат от стремежа на Федералния резерв да облекчи най-тежката инфлация от четири десетилетия насам чрез агресивно повишаване на лихвените проценти. През тази година централната банка повиши краткосрочния си лихвен процент шест пъти, включително четири пъти с по три четвърти процентни пункта. Очаква се Федералния резерв да обяви и допълнително повишаване на основния лихвен процент с половин пункт при следващото си заседание в средата на декември. Тъй като основният лихвен процент на Федералния резерв оказва влияние върху много потребителски и бизнес кредити, поредицата от повишения на лихвения процент доведе до рязко оскъпяване на повечето кредити. Това важи особено много за лихвите по ипотечните кредити, които се оказаха пагубни за жилищния пазар в САЩ. При удвоените през последната година лихви по ипотечните кредити инвестициите в жилищно строителство се свиха през периода юли-септември с 26,8% годишен темп.

Същевременно пазарът на труда в САЩ остава изненадващо устойчив. До момента в рамите на тази година работодателите са откривали средно по 407 000 работни места месечно. Според проучване на компанията за анализ на данни „FactSet“ икономистите прогнозират, че през този месец в страната  вече са налични още 200 000 работни места. Очаква се скоро правителството да публикува доклад, посветен на тенденциите на пазара на труда през месец ноември.  

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments