Игра на поколения: Джо Байдън и Риши Сунак се опитват да преодолеят 37-годишно разделение

0
32
Риши Сунак
Изявление на Риши Сунак в Лондон. Снимка: Facebook

Риши Сунак, който не е висок мъж, изглеждаше мъничък на фона на огромния стадион „Вашингтон Нешънълс“, който беше почти празен в сряда вечер и под пелена от тежък смог, съобщава „Politico“.

Ентусиазмът на британския премиер не беше помрачен, докато той се усмихваше и махаше на феновете в лъскавото си бейзболно яке, решен да се възползва максимално от краткия миг под светлините на американските прожектори. Всъщност Сунак е по-скоро фен на крикета, отколкото на бейзбола – за разлика от американския си колега Джо Байдън, който пък беше редовен участник в мачовете на Филаделфия Филис, когато бе на позицията вицепрезидент.

Когато се срещнаха тази седмица в столицата на САЩ, британският премиер и американският президент се опитаха да се възползват максимално от взаимните си интереси, въпреки крещящите различия.

Не е само крикет срещу бейзбол; нито дори само консерватор срещу демократ. Сунак е на 43 години; Байдън над 80. Сунак е посещавал едно от най-скъпите държавни училища в Англия и е женен за милиардерска наследница; Байдън показва пълномощията си на сини якички – да не говорим за ирландското си наследство – винаги, когато има възможност.

Но въпреки зеещите разделения на възраст, класа и политическа традиция, Сунак работи усилено, за да подобри максимално отношенията си с Байдън през седемте кратки месеца, в които е на поста. Тези усилия изглежда се отплатиха в кулминацията на тазседмичното пътуване до Вашингтон – първото за Сунак като министър-председател на Обединеното кралство – когато Байдън говори с пламенни думи за способността на своя колега да ръководи.

Сунак също беше доволен от игривото кимване на Байдън към перспективата за британски генерален секретар на НАТО, като говори за дългосрочната кандидатура на Бен Уолъс, когато действащият президент Йенс Столтенберг най-накрая се пенсионира. И което е изключително важно за изключително важната вътрешна аудитория на британския премиер, Байдън обяви специалните отношения „в наистина добра форма“.

И все пак посещението на Сунак във Вашингтон не мина без точки на напрежение, тъй като той поглежда през рамо, осъзнавайки, че всичките му начинания скоро могат да бъдат пометени. Тези лидери са изправени пред паралелни изборни изпитания през следващата година и по-специално за Сунак победата изглежда трудна.

Изкуството на сделката

И за двамата мъже успешната дипломация с близък съюзник е добра стратегия у дома. Преди пътуването Сунак имаше желание да рекламира тясното сътрудничество на двамата лидери по отношение на Украйна, както и перспективата за подкрепа на САЩ за амбицията на Великобритания да поведе пътя при справяне с рисковете от изкуствения интелект (ИИ).

„Те могат да направят много заедно“, смята Карин фон Хипел, директор на мозъчния тръст RUSI и бивш служител на Държавния департамент.

„Американците са благодарни по много начини, че британците са се насочили напред към Украйна, защото това помага на американците да изтъкнат случая в своите граници.“

В същото време фон Хипел изтъкна, че нарастващата нужда от регулиране на изкуствения интелект се вписва добре в общата цел на двамата мъже да отговорят на нарастващото влияние на Китай.

След като репетира тези общи части преди пътуването, Сунак трябваше да извади още един заек от шапката си под формата на „Атлантическата декларация“, подписана от двамата лидери в четвъртък. Въпреки че в крайна сметка е просто споразумение за провеждане на повече преговори, британското правителство ще използва декларацията, за да демонстрира напредък в получаването на достъп до критични минерали – и да отклони вниманието от по-широкия провал на Великобритания да договори отдавна обещана търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство.

Неговото драматично разкриване в Белия дом беше типичен ход на Сунак, коментира високопоставен служител на Обединеното кралство, участващ в сделката, който направи сравнение с бързото разкриване на Рамковото споразумение от Уиндзор през февруари след месеци на преговори с Европейския съюз. „Той е изцяло за сделките“, ухили се служителят.

Въпреки всички топли думи и съвместни декларации във Вашингтон тази седмица разликата във възрастта между лидерите от четири десетилетия беше неизбежна. Байдън едва се чуваше, докато говореше тихо от стола си в Овалния кабинет. До него сияещ Сунак излъчваше възбудима енергия. И все пак и двамата са забелязали възможности да обърнат огромното разделение между поколенията в своя полза.

Игра на поколение

По време на президентската си кампания през 2020 г. Байдън разчита много на опита си във външната политика, като се хвали с броя на световните лидери, които вече познава на лично ниво. Но в рамките на настоящото ръководство на Г-7 Байдън все още изгражда отношения с няколко нови държавни глави, някои от които представляват най-критичните съюзници на Америка. Сунак, виден сред тях, може да не изглежда като най-естественият партньор, към който президентът демократ да се обърне. Но според хората около Байдън двойката се е свързала добре.

Прессекретарят на Байдън, Карин Жан-Пиер, отбеляза честотата, с която той и Сунак са се срещали – срещата в четвъртък е петата им, откакто Сунак дойде на власт миналия октомври, и четвъртата им през последните четири месеца. На пресконференцията в четвъртък Сунак забеляза, че съпругите им са прекарали толкова много време в компанията на другия, че са започнали да посещават уроци по спининг заедно.

Насаме помощниците на Байдън казват, че той е оценил нетърпението на Сунак да се облегне на връзката и желанието му да ограничи ангажиментите само до двамата лидери, където е възможно, в опит да опознае президента по-добре.

Това се хареса на Байдън, уточняват сътрудници, като отбелязват, че президентът предпочита да поддържа срещите неофициални и да позволява личните разговори да протичат. Няколко от техните лични разговори продължиха по-дълго от очакваното, сигурен знак, че президентът се е насладил на разговора и вярва, че двустранните отношения – и самият Сунак – са достойни за времето му. Срещата в четвъртък продължи общо 80 минути, половината с присъстващи помощници и половината без.

Длъжностни лица от двете страни настояват, че разликата във възрастта не се е оказала пречка. Ако не друго, уважението на Сунак към опита на Байдън на международната сцена го е обикнало с осемдесетгодишния президент, казват множество американски служители.

Със Сунак, както и с други международни колеги в средата на 40-те, като италианския премиер Джорджия Мелони и датския премиер Мете Фредериксен – и двамата също се срещнаха с Байдън през последните седмици – президентът вижда възможност да предаде гледната точка на лидер който е преживял десетилетия на геополитически конвулсии. Ето какво каза високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност, за да опише личния живот на президента разговори:

„Той вижда тези срещи със Сунак и някои други по-млади лидери като възможност да говори за бъдещето на света, който вижда, с надеждата, че те виждат нещата по същия начин.“

Сътрудник на Даунинг стрийт повтори тези мисли. „Те уважават различията помежду си“, каза помощникът. „Байдън иска някой да носи мантията, защитавайки споделените им ценности, и Риши, разбира се, уважава опита на Байдън във външната политика.“ Сунак каза на колеги, че е особено впечатлен от богатия опит на Байдън в отношенията с Китай.

Няма шега

Сунак лежи на по-силна основа в страната от злополучния си предшественик Лиз Тръс, което означава, че Байдън смята, че времето, инвестирано във връзката, няма да бъде загубено. Помощниците в Белия дом също контрастират благоприятно професионализма и темперамента на Сунак с клоунския образ на неговия предшественик Борис Джонсън. Според двама души, близки до президента, Байдън не оцени хитростите на Джонсън относно това, че лидерите на Г-7 свалиха ризите си на срещата на върха в Германия миналата година.

Тази устойчивост не винаги е в полза на Сунак, разбира се. Пътуването до Вашингтон беше строго контролирано до грешка, без никакви незаписани моменти, които да завладеят заглавията на първите страници в Обединеното кралство – в рязък контраст с често колоритните международни приключения на Джонсън и дори тези на Дейвид Камерън преди него.

„Това е едновременно силата и слабостта на Сунак“, изтъкна втори помощник номер 10, настоявайки, че премиерът се надява вместо това тихо да изложи аргументите за компетентно правителство.

Поне Сунак се чувства като у дома си в САЩ – не е изненадващо, като се имат предвид обширните му американски връзки, които включват крайбрежен имот в Калифорния. Обръщайки се към бизнес лидери в четвъртък, премиерът отбеляза времето си в Станфордския университет, припомняйки как е „видял от първа ръка духа на предприемачеството“.

Първият помощник номер 10, цитиран по-горе, заяви, че „Сунак се вълнува от това, че е тук“. Друг британски дипломат отбеляза, че Сунак се чувства добре с американския начин на правене на нещата – от културните препратки до храната. Те предположиха, че премиерът би приветствал шанса да вземе малко кора от мента – американски бонбон, който известният сладколюбец Сунак изброява като едно от своите виновни удоволствия.

Байдън също обича сладки закуски, като шоколадовият сладолед е личен фаворит. Независимо дали става дума за политика или сладкарство, двамата мъже ще търсят общ език навсякъде, където го намерят.

Часовникът тиктака. Тъй като и двамата лидери са изправени пред изглеждащи трудни избори догодина – и двамата все още са измъчвани от русокоси предшественици, които отказват да напуснат сцената – това новооткрито приятелство може да е в заето време.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments