ИАГ сигнализира МВР и Прокуратурата за нарушения в общински гори на Хисаря

0
537
Дървесина в гора
Дървесина в гора. Снимка: Министерство на земеделието

Проверка по сигнал за нарушения при превозване на дървесина, добита от общинска горска територия, собственост на община Хисаря, е показала нарушения. В резултат на това Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ е подала сигнал в Министерството на вътрешните работи /МВР/ и Прокуратурата.

Информация за нарушенията е била получена в неделя, като Регионалната дирекция по горите в Пловдив е извършила инспекция още същия ден. По време на нея е било потърсено съдействие на Районно управление на МВР и дървопреработвателното предприятие, получател на дървесината. Предприетите действия и предоставените от предприятието данни са показали разминаване на натоварените количества дървесина, собственост на община Хисаря от вписаните в превозния билет.

Констатирани са данни за подобни действия и през периода от 7 до 21 февруари. По случая ще бъдат сигнализирани компетентната Районна прокуратура и МВР.

В хода на проверките са установени и други нарушения на действащото горско законодателство, за които ще бъдат съставени актове на служители на общинската горска структура, като работата по случая продължава.

ИАГ продължава да работи за усъвършенстване на системите за прозрачност в горите. Към момента действащите публични модули непрекъснато и поетапно се модернизират като последната разработка, свързана с въвеждането на фоторегистър вече дава своя принос за ограничаване възможностите за злоупотреби в горите. От Министерството на земеделието /МЗ/ припомнят, че и към момента всеки български гражданин може да провери на сайта на ИАГ законността на превозваната дървесина във всяко едно моторно превозно средство на следния линк: http://tickets.iag.bg:8080/cgi-bin/index.cgi

Бързото редуциране на отрицателните прояви в сектора се определят като първостепенна задача не само от обществото, но и от работещите в системата на горите, които полагат максимални усилия съобразно капацитета и възможностите си. За периода от 14 до 20 февруари тази година служители от ИАГ и регионалните дирекции по горите са извършени близо 5000 проверки. Проверени са обекти за ползване, складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, транспортиращи дървесина, ловци, риболовци и физически лица. За установени нарушения са съставени 131 акта по Закона за горите. Задържани са 203,1 плътни кубически метра дървесина.

Земеделското министерство продължава политиката си на засилен контрол и действия в посока нулева толерантност спрямо нарушенията в горите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments