И тази година ОИСР отказа да приеме България за член заради корупцията и престъпността

0
89
OECD
Снимка: OECD, Facebook

Не е постигнат консенсус по молбата на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи генералният й секретар Анхел Гурия при представяне на икономическия преглед на България. Според него в идните седмица ще се направи опит за промяна на ситуацията. През 2007 година страната ни е подала молба за членство в организацията, в която членуват всички развити икономики.

Гурия поздрави страната ни за продължителния ѝ, задълбочаващ се ангажимент към ОИСР, но същевременно подчерта, че страната ни трябва да продължи с реформите, които са изключително важни в тези трудни времена. По време на форума участие взе и премиерът.

В прегледа на организацията се изтъква, че ножицата между богати и бедни се разтваря сериозно у нас. Нужно е да се подобри бизнес средата, а акцентът попада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Специалистите на ОИСР искат да продължат усилията в борбата с корупцията и престъпността.

Въпросът за малцинствените групи също се разглежда детайлно. Според изследването на организацията 10 на сто от населението в България е от ромски произход, но живее в изолирани квартали.

Сред важните акценти е нареден този за нуждата от подобряване на квалификацията и важни реформи в образованието. Причината – българските ученици имат среден общ резултат в изследването PISA.

COVID кризата оказа сериозно влияние и върху трудовия пазар, най-вече върху заетостта при мъжете и младежите, посочват анализаторите. Според тях правителствените схеми за запазването ѝ са ограничили негативния ефект, но са нужни още усилия за възстановяването на предкризисните нива.

Организацията прогнозира икономиката ни да отбележи ръст през 2021 г. от 3,3 процента, а безработицата да остане над 6 процента. От ключов приоритет за развитието на икономиката са иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура. Посочва се още, че икономиката трябва да премине в по-екологични норми.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments