И бизнесът, и държавата печелят, ако инвестират в интегритет

0
64
Форумът
Форумът. Снимка: Прозрачност без граници

„Инвестициите в интегритет създават много по-голяма стойност, отколкото, ако харчите пари за подкупи.“

С тези думи Франсоа Валериан, председател на Борда на директорите на Тransparency International, откри форума „Устойчиво развитие и бизнес интегритет“, организиран в София от Министерството на икономиката и индустрията и Асоциация „Прозрачност без граници“.

„Днес инвеститорите оценяват високо фирмите, които влагат средства и усилия в интегритет. Тези вложения носят по-добри приходи и намаляват разходите“, обясни Франсоа Валериан.

Той беше категоричен, че държавите и правителствата също печелят, когато инвестират в интегритет – от намаляване на санкциите, от привличане на инвеститори, от по-висок рейтинг.

Напредъкът на България в процеса по присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) беше сред основните от акцентите на форума.

Присъединяване на България към ОИСР е национален приоритет, който не се влияе от политическата динамика. Министерството на икономиката и индустрията е сред най-ангажираните институции в този процес. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на откриването на форума. Той акцентира върху важността на решението на България да се присъедини към ОИСР:

„Това е решение за бъдещето, но и важно решение за настоящето, защото реформите, които трябва да направим, освен членство, ще ни осигурят и по-конкурентна икономика.“

Глобалният доклад на ОИСР за корпоративна устойчивост за 2024 беше представен в София от д-р Хендрик Босхамър, икономически анализатор в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Какви са международните стандарти за бизнес интегритет и кои са добрите практики в контекста на глобалната рамка на Целите на ООН за устойчиво развитие и европейската нормативна рамка за отчетност на устойчивостта беше темата на първия панел от програмата.

Втората панелна дискусия се фокусира върху значението на новите изисквания и регулации за устойчивия инвестиционен и финансов климат. В нея се включиха национални и международни експерти, представители на бизнеса, финансовия сектор и академичната общност.

Форумът
Форумът. Снимка: Прозрачност без граници

„Става въпрос за конкретни европейски регулации, които се трансформират в български закони”, обясни Калин Славов, изпълнителнителен директор на „Прозрачност без граници“.

Според него правилата имат съвсем прагматични измерения и се отнасят освен към членството ни в ОИСР, но също и към ПВУ, и към споразумението ни с ЕК за текущия финансов период.

Ако не бъдат покрити тези критерии, българският бизнес ще загуби конкурентни предимства, ще се окаже изключен от възможност за партньорства с чужди компании, които ще отговарят на изискванията. Нещо повече: при неспазване на приетите критерии и непокриване на законовите норми банковият сектор няма да предоставя финансиране, предупреди Славов. Въвеждането на пактовете за интегритет трябва да стане с общи усилия: на бизнеса, правителството и на публичния сектор, категоричен е той.

„Бъдещето ни не започва от утре, то вече е дошло и ние не сме разбрали“, заяви изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“.

Габриела Руменова: Ползите от изкуствения интелект са функция от отговорността на бизнеса и уменията на потребителите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments