Хубей: Китай блокира 400 000 души след разпространение на вируса близо до Пекин

0
94
Положителен тест за коронавирус.
Снимка: Пиксабей

Китай възстанови строгото блокиране в близост до Пекин, което ще засегне около 400 000 души, след малък скок в случаите на новия коронавирус, информира “BBC”

Ограниченията влязоха в сила в графство Анксин в провинция Хубей близо до столицата. 

След като пандемията се появи в Китай в края на миналата година, страната успя да намали и поддържа случаите на заразата до постоянно ниско ниво. За да се избегне втора вълна, дори малките скокове се приемат много сериозно от здравните власти на страната.

Какво се случва в Хубей?

В неделя длъжностните лица обявиха, че Анксин ще бъде “напълно затворен и контролиран”Само работници от първа необходимост могат да напускат домовете си, като в същото време е разрешено да излиза само по един член на домакинство и то веднъж на ден, за да се пазаруват стоки от първа необходимост.

Няма да се допускат да преминават хора, които не са жители на региона, както и да влизат в сгради, общности или села. Властите предупредиха, че всеки, който нарушава правилата, ще бъде санкциониран от полицията

Анксин е на около 150 км (90 мили) южно от Пекин. Китайските медии твърдят, че в окръга има 18 случая на коронавирус от началото на неотдавнашния скок в Пекин преди две седмици. Районът не е толкова гъсто населен като големите градски центрове в Китай и местните здравни експерти заявиха, че са оптимистични, че разпространението може да бъде спряно.

Каква е ситуацията в Пекин?

Последните данни от Китай продължават да поддържат завистта на повечето други страни, засегнати от вируса. И все пак заради скорошния скок на заболеваемостта в Пекин властите се опасяват от възможна втора вълнаПрез последните 24 часа Пекин съобщи за 14 нови случая на COVID-19 от общо 311, регистрирани от средата на юни, когато  заразата отново избухна на хранителен пазар. Макар че това е малък брой в сравнение с хилядите ежедневни случаи в САЩ или Южна Америка, Китай реагира бързо, за да ограничи разпространението на заразата.

Няколко квартала в Пекин бяха поставени под ограничения, част от пътуванията бяха спрени и беше въведено ново по-мащабно тестване на населението. Преди случаите да скочат отново, китайската столица беляза 57 дни без нито един случай, предаван от местно ниво.

Как останалата част от Китай се справя с вируса?

Като цяло, Китай успешно “изравнява кривата” през последните месеци. След постигането на 80 000 потвърдени случая в началото на март, оттогава са добавени едва около 4700.

От средата на юни новите инфекции са били ограничени предимно до Пекин с известен разлив в съседен Хубей. В останалата част от Китай са наблюдавани единични инфекции, повечето от които са били случаи на заразени, дошли отвън, което означава, че пътуващите се връщат от чужбина.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments