Христо Иванов: Президентът да помисли дали назначението на Пламен Тончев за шеф на ДАНС да е постоянно

3
397
Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: Демократична България

Идеята президентът да назначи постоянен титуляр на мястото на освободения председател на ДАНС Димитър Георгиев по предложение на служебно правителство е проблематична политически, коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за „bTV“ Радио.

“Формално няма никакъв проблем, но политически това не е пълноценен кабинет, той е без парламент, не е излъчен в резултат на вот и в този смисъл не му достига легитимност за дългосрочни решения, които след това не могат да бъдат преразгледани от редовен кабинет”, заяви Иванов.

Той изтъкна, че процедурата, при която правителството предлага, а държавният глава назначава, цели да се осигури участието на поне две страни в целия процес, а “в случая страната е една”. Добави и че премерените уволнения в ключови институции са част от широкия мандат на служебното правителство, но трайните назначения, които след това не могат да бъдат променени, са друга тема.

“Ние ще излезем с позиция, но не е зле в президентската институция да помислят дали да не го определят като временно изпълняващ длъжността и да позволят на редовния кабинет да валидира това назначение, ако се потвърдят добрите впечатления от неговите качества. Това ще бъде много по-силен ход, отколкото ако бъде сложен човек, който иначе има качества, но при основания за дискомфорт как се случва това”, каза Иванов.

Той не намира връзка между уволнението на председателя на ДАНС и разкриването на руските шпиони, а самите операции по т.нар. шпионски скандал определи като закъснели. Изтъкна, че от години България си затваря очите за нарастването на руското зловредно влияние. Напомни забавянето на изграждането на газовата връзка с Гърция за сметка на скоростния строеж на “Турски поток” и попита защо това не е разследвано.

“Сигурен съм, че е имало нарастващ международен натиск нещо да се направи. Сигурен съм, че е имало нарастващо усещане у Бойко Борисов, че трябва да започне да дава някакви жертви, за да не се стига до “Турски поток” и до много по-сериозни въпроси, които стоят”, подчерта Иванов.

Оредели като скандален и „дезертиране от поста“ фактът, че шефовете на две от службите си позволиха дълъг отпуск в сложен политически момент.

„Това е финалното доказателство, че тези служби са били абсолютно политизирани и просто са действали като филиал на партия ГЕРБ, което е системната причина те да бъдат сменени”, е мнението на Христо Иванов.

В отговор на въпрос той уточни, че приема уволненията на членове на надзора на Българската Банка за развитие и в ръководството на пътната агенция.

“Това са корупционни хранилки, въпроси за които се повдигат от много време и които не намериха адекватен отговор от ГЕРБ. Мълчанието на ГЕРБ по тези теми, фактът, че през техните службаши в прокуратурата и полицията беше осигурена липса на разследване по тези въпроси за мен е най-голямото политическо потвърждение на съмненията, че това са корупционни хранилки”, сигурен е Иванов.

На въпрос за скандала със СРС-тата той посочи, че важното е не е дали конкретен политик е бил подслушван, а дали много политици са били подслушвани в един и същи период.

“Когато става дума за системна, масова операция, това е друг мащаб”, поясни Христо Иванов.

Той разгледа и вчерашното изказване на зам.-кмета на София Мирослав Боршош, че стойността на ваучерите за неприетите в детски градини трябва да е по-висока и изразената готовност да разговаря затова с различните политически сили.

“Алилуя. Ние предлагаме сериозно да бъде въведена и финансово, и като обхват ефективна система на финансова компенсация на хората, които не могат да си гледат децата. Защото нали най-големият проблем на тази страна е, че не се раждат достатъчно деца и условията за тяхното отглеждане са такива, че родителите търсят как да напуснат страната”, констатира Христо Иванов.

Той обясни, че става дума за предложения, правени от „Демократична България“ и посочи, че и в парламента коалицията ще продължи да работи затова да се осигурят места в детските заведения за всички.

Христо Иванов заключи:

“И нямаме нужда от абсолютно банкрутиралото управление на Фандъкова, за да го правим, ние сме го предлагали. Най-доброто нещо, което г-н Боршош може да посъветва своята шефка, е да си подават оставката и да освобождават терена. Не може, след като 13 години си бил във властта в София и всяка година си обявявал, че след 2 години ще се оправи проблемът, сега Боршош да се появява и да вади идеи, които са били игнорирани от ГЕРБ. Срамота е това.”

Абониране
Известие от
guest
3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
1 година по-рано

Христо Иванов е станал съветник на Радев ли? :)))

Петър
Петър
1 година по-рано

Христо Иванов винаги писка когато не може да уреди свои хора, не че е и успява някога, ама много иска!

Добри
Добри
1 година по-рано

Предполагам, че Христо Иванов и Иво Прокопиев вече имат конкретна личност, която искат да бъде назначена за началник на ДАНС.