Хотелиери и ресторантьори настояват запазването на ниска ставка на ДДС-то

0
73
БХРА
Снимка: БХРА

Хотелиери и ресторантьори настояват да бъдат запазени по-ниските ставки на ДДС-то за туризма, заяви зам.- председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Атанас Димитровна. От Изпълнителното бюро изразиха притесненията си относно твърдото виждане на номинирания от партията „Има такъв народ“ за премиер Николай Василев, че не трябва да има диференцирани ставки на данъка, независимо за кой бизнес става въпрос и от икономическата криза. Димитров коментира пред „Труд“:

Всички представители на бизнеса са обединени около искането по-ниските ставки на ДДС за туризма да останат в сила и след края на годината. Десетки притеснени колеги ми звънят, за да изкажат опасенията си.

ОТ БХРА посочват, че всички държави в Европейския съюз са приели по-ниски ставки на ДДС за хотели и заведения като най-работеща мярка за оцеляване и развитие на бизнеса в най-тежката икономическа криза от десетилетия. Тенденцията за по-ниски ставки е видима във всички страни от Евросъюза, показват данните на ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която БХРА е единствен пълноправен член за България. От Асоциацията добавиха:

Туристическият бизнес е много конкурентен. Намалените ставки на ДДС на нашите преки и косвени конкуренти в бизнеса ще доведат до по-ниски цени, а оттам и по-голям интерес от страна на клиентите. Така че ако нашето ДДС е по-високо в един свит пазар, в който битката е за всеки турист, това би било фатално за българския туристически бизнес.

Димитров подчерта, че това е единствената възможност бизнесът да се справи в трудната ситуация и затова ще се боят с всички законови средства за запазването й. Той посочи, че става въпрос за оцеляване, който е структуроопределящ за българската икономика и допринася от 13% до 15% от БВП всяка година. Зам.-председателят допълни:

Ще устояваме позицията си и правото си на съществуване категорично и до край.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments