Хонконгските продемократични медии поддават под натиска на Китай

0
30
Вестник
Вестник. Снимка: Pixabay

Продължаващият натиск над демократичните журналисти и публикации изпраща смразяващо послание до медиите в Хонконг, като експертите предупреждават за опустошителното въздействие върху свободата на пресата в града, пише “BBC”Снощи полицията съобщи, че е арестувала бивш старши журналист на затворения в момента „Apple Daily“ на летището, докато се е опитвал да напусне града.

„Apple Daily“ затвори, след като служители арестуваха висшето си ръководство съгласно противоречивия закон за националната сигурност на града и замразиха активите му. Собственикът на вестника и медиен магнат Джими Лай вече беше в затвора по редица обвинения. Новините за ареста дойдоха часове, след като „Stand News“ – популярен сред привържениците на демокрацията – заяви, че ще остави коментари за страха от репресии.

„Stand News“ е едно от последните открито продемократични издания, останали в града към този момент. То беше сред малкото сравнително нови онлайн портали за новини, които придобиха известност по време на демократичните протести през 2019 г.

Хонконг гарантира на жителите си свобода на печата съгласно условията на споразумение, с което Великобритания връща града обратно на Китай.

Според индустриалните мотиви това е грубо нарушено съгласно закона за националната сигурност, приет през юни 2020 г. в отговор на години на нарастващи протести срещу демокрацията. Противоречивият закон наказва сецесия, подривна дейност и тайно споразумение с чужди сили и предвижда максимална присъда доживотен затвор. Ветеран журналист и бивш председател на Хонконгската журналистическа асоциация заяви пред репортер на BBC:

“Свободата на печата увяхва и потъва в несигурност.”

“Арестите нарушиха чувството на страх, разпространено сред журналистите след влизането в сила на закона за националната сигурност”, добави той. И още”

“Затварянето на „Apple Daily“ влоши смразяващия ефект върху медиите.”

Законът първоначално беше използван срещу активисти и лидери на протести, но през последните месеци властите са насочили усилията си към медии, като „Apple Daily“ е първата жертва.

Комбинацията от таблоидни клюки и продемократични гласове се превърна в най-големия глас на несъгласието в града до затварянето му по-рано през юни. Полицията заяви, че няколко от докладите на вестника са нарушили закона за националната сигурност, например чрез призив за санкции срещу Хонконг или континентален Китай.

Медиите съобщават, че подобно на редакторите на „Apple Daily“ и собственика им Джими Лай, арестуваният в неделя журналист също ще бъде обвинен по закона за националната сигурност. Фил Робъртсън от Хюман Райтс Уотч заяви:

“Действията на властите в Хонконг срещу „Apple Daily“ са възмутителни и неприемливи, защото те грубо нарушават свободата на медиите и третират независимата журналистика като престъпление.”

“Лидерите на Китай очевидно възнамеряват да сплашат други по-малки медии и техните журналисти, като покажат, че критичните репортажи ще бъдат наказани.”

Асоциацията на журналистите от Хонконг разкритикува последния арест и поиска обяснение от полицията.

Пристигна “литературната инквизиция”

Изявлението на „Stand News“, че ще отложи коментарни статии и ще спре да приема спонсорство от читатели, един от източниците на финансиране на изданието за неговото функциониране, също се позовава на ситуацията в града.

Обяснявайки решението си с изричното позоваване на закона за националната сигурност, „Stand News“ заяви, че иска да защити поддръжници, автори и редактори, тъй като „литературната инквизиция“ пристигна в Хонконг. “Литературна инквизиция” е добре познат термин в Китай, отнасящ се до различни периоди, когато интелектуалците са били преследвани по време на имперската история на страната. “Решението на „Stand News“ беше “разбираемо”, каза Йеунг и добави:

“Те са определени от пропекинските медии като продемокрация, заемайки критична позиция към правителството.”

“Това е поредният дълбоко тревожен случай на огромното въздействие на закона за националната сигурност върху журналистиката. Онлайн медиите изглежда са следващата цел след затварянето на „Apple Daily“.”

Чор-Йунг Чен, специалист по медиите в градския университет в Хонконг, е съгласен с това твърдение:

“Арестите сериозно подкопаха доверието на хората в защитата на свободната преса в Хонконг.”

“Не съм изненадан от предпазните мерки, приети от „Stand News“, и очаквам, че в близко бъдеще може да има повече такива действия от други либерални медии в Хонконг”, каза той пред Би Би Си:

“Законът за националната сигурност внесе нова, по-авторитарна парадигма в Хонконг.”

Властите в Хонконг и на континента настояват, че пресата може да продължи да работи свободно и открито – висшият служител на града Кари Лам заяви след нападението на „Apple Daily“, че „нормалната журналистическа работа“ няма да бъде засегната, въпреки че тя не е разработила подробно.

Свободата на печата достигна „рекордно ниско ниво“

Китайските власти многократно са заявявали, че свободите на медиите в Хонконг се зачитат, но не са абсолютни. През изминалия уикенд шефът на полицията в Хонконг Реймънд Сиу дори предложи допълнително законодателство, което да окаже влияние върху медиите. Изрично обвинявайки медиите за недоверието на хората към властите, той каза, че би приветствал закон за фалшивите новини, който би позволил на полицията да „изправя тези хора пред правосъдието“.

През май Асоциацията на журналистите от Хонконг публикува доклад, в който се казва, че индексът на свобода на пресата за журналисти на територията е достигнал рекордно ниско ниво, като предупреждава, че “след влизането в сила на Закона за националната сигурност на Хонконг правителството продължава да потиска новинарските медии”.

“От 367 отговорили журналисти 91% казаха, че свободата на пресата в Хонконг се е влошила в сравнение с преди година”, се посочва в доклада.

“Около 85% от отговорилите журналисти се съгласяват с коментари, че правителството на Хонконг е източникът на потискане на свободата на пресата.”

Забележително е, че това беше преди репресиите срещу „Apple Daily“. От своя страна Клубът на чуждестранните кореспонденти в Хонконг заяви, че закриването на вестника е “удар по журналистическата общност в Хонконг и поражда основателни опасения относно бъдещето на свободата на печата в града”.

“Извиване на ръцете на Хонконг”

Йонг потвърди, че “единственото сигурно нещо е, че изглежда по-вероятно положението да се влоши за неизвестен период от време, преди да се подобри”. Той обясни:

“Законът за националната сигурност е причинил много по-вредно въздействие върху свободите и начина на живот, отколкото много хора са предвиждали преди една година.”

Той очаква, че критичните гласове ще станат по-внимателни, докато все още се опитват да намерят „по-безопасен подход в преследването на независима, свободна журналистика“.

Как могат да изглеждат тези по-безопасни подходи, предстои да разберем. След затварянето на „Apple Daily“, активистите например бързаха да архивират онлайн статиите на вестника на защитени от цензура блокчейн платформи, за да гарантират, че те няма просто да изчезнат от мрежата.

По-рано кибер активисти използваха същия подход за архивиране на документални филми от градската обществена телевизия RTHK, след като медията заяви, че ще премахне някои от по-старите си материали. Преди RTHK беше критична към правителството, но това се промени, след като властите внедриха ново управление там. Фил Робъртсън от Хюман Райтс Уоч заяви:

“Ако Си Дзинпин и авторитарите в Пекин се справят, в Хонконг няма да остане свобода на печата. Всяка стъпка и действие, което са предприели, показва, че това е тяхната крайна цел.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments