Хонконг: Първо лице, обвинено по закона за националната сигурност, е признато за виновно

0
11
Правосъдие
Правосъдие. Снимка: Pixabay

Първото лице, което е обвинено по противоречивия закон за национална сигурност на Хонконг, е признато за виновно в знаково решение, информира “BBC”Тонг Ин-кит беше осъден за подбуждане към отделяне и тероризъм, след като вряза мотора си в полицаи и плава под знаме, призоваващо за „освобождението“ на Хонконг.

Над 100 души са арестувани съгласно закона от влизането му в сила през 2019 г. Той намалява автономността на Хонконг и улеснява наказанието на активистите. Пекин настоява, че широко критикуваният закон, който беше въведен след поредица от масови демократични протести през 2019 г., е необходим, за да се осигури стабилност в града.

Присъдата във вторник, която е кулминацията на 15-дневен процес, означава, че Тонг може да се изправи пред живота в затвора. Присъдата му трябва да бъде обявена по-късно. Мъжът беше осъден по време на съдебен процес без съдебно заседание – отклонение от общата правна традиция на Хонконг. Защитата пожела да се организира съдебно заседание, но министърът на правосъдието на Хонконг заяви, че безопасността на съдебните заседатели ще бъде изложена на риск предвид чувствителния политически климат в града.

“Освободете Хонконг”

24-годишният младеж беше арестуван през юли миналата година, след като вряза мотоциклета си в група полицаи на улицата. По това време той носеше черно знаме на протеста, украсено с фразата “Освободете Хонконг, революция на нашето време”По време на произнасянето на присъдата, съдия Тох каза, че тази фраза е в състояние да подтикне други да извършат отделяне, съобщи местната агенция HKFP.

Правосъдието добави, че Тонг разбира, че лозунгът носи сецесионистично значение – предполага отделяне на Хонконг от континенталната част на Китай. Властите също така установиха, че неговият неуспех да спре на полицейските контролни линии и евентуалния му сблъсък със служители – е “умишлено предизвикателство срещу полицията”, се казва в местните доклади. Съдия Тох заяви:

“Подсъдимият е извършил тези действия с цел сплашване на обществеността, за да изпълни политическия си дневен ред.”

Десетки журналисти и общественици бяха събрани в малката съдебна зала, за да чуят присъдата. Грейс Цой от „BBC“, която беше в съда, заяви, че е било налице “пълно мълчание”, когато се е прочела присъдата. Тя добавя: „Тонг изглеждаше много спокоен и махна на поддръжниците си, преди да бъде изведен от подсъдимата скамейка.“

Присъдата задава тон за това как бъдещите дела по закона могат да бъдат тълкувани. В свое изявление регионалният директор на Азиатско-Тихоокеанския регион на Amnesty International Ямини Мишра каза:

“Осъждането на Тонг Ин-кит е важен и зловещ момент за правата на човека в Хонконг.”

“Днешната присъда подчертава отрезвяващия факт, че изразяването на определени политически мнения в града вече е официално престъпление, което потенциално се наказва с живот в затвора.”

Защо законът за националната сигурност е спорен?

Като бивша британска колония, Хонконг е върнат на Китай през 1997 г., но на принципа „една държава, две системи“. Това трябва да гарантира определени свободи за територията – включително свобода на събранията и словото, независима съдебна система и някои демократични права – каквито континентален Китай няма.

Тези свободи са залегнали в миниконституцията на Хонконг – основният закон, който трябваше да продължи да е в сила до 2047 г. През юни миналата година обаче Пекин прие закона за националната сигурност – който според юристи и правни експерти ще промени коренно правната система на територията. Съгласно закона, например, съдебните процеси могат да се провеждат в тайна (член 41) и без съдебни заседатели (член 46). Съдиите могат да бъдат избирани (член 44) от главния изпълнителен директор на Хонконг, който отговаря директно пред Пекин.

След приемането му повече от 100 души – включително протестиращи, продемократични политици и журналисти – бяха арестувани съгласно разпоредбите в закона.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments