„Хизбула“ въвежда нови оръжия и тактики срещу Израел, докато войната в Газа се проточва

0
69
'Хизбула", флаг. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Тази седмица ливанската войнствена групировка „Хизбула нанесе удар по военен пост в Северен Израел с помощта на дрон, който изстреля две ракети, съобщава „Асошиейтед прес“. Според израелските военни атаката е ранила трима войници, един от които сериозно.

През последните седем месеца „Хизбула“ редовно изстрелваше ракети през границата с Израел, но тази от четвъртък изглежда е първият успешен ракетен удар, който тя нанася от израелското въздушно пространство. През последните седмици групировката засили атаките си срещу Израел, особено след израелското нахлуване в южния град Рафах в ивицата Газа. Тя нанася удари по-навътре в Израел и въвежда нови и по-съвършени оръжия. Ето какво коментира ливанският политически анализатор Файсал Абдул-Сатер, който следи отблизо „Хизбула“:

„Това е метод за изпращане на съобщения на земята до израелския враг, което означава, че това е част от това, с което разполагаме, и ако е необходимо, можем да нанесем повече удари.“

Макар че трансграничната размяна на огън продължава от началото на октомври, „комплексните атаки“ на „Хизбула“ започнаха няколко дни след безпрецедентното нападение на Иран с дронове и ракети срещу Израел в средата на април. През последните две седмици действията на групировката ескалираха допълнително в отговор на израелското нахлуване в южния град Рафах в ивицата Газа, заяви ливански служител, запознат с операциите на групировката. Служителят говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да предоставя подробна военна информация на медиите.

Нападението в четвъртък следобед от безпилотен самолет, носещ ракети, бе извършено само няколко дни, след като „Хизбула“ изстреля три противотанкови управляеми ракети по израелски военен пост, който контролираше балон за наблюдение, летящ над границата. След това те публикуваха кадри от камерата, за да покажат, че са уцелили целта си. Часове по-късно израелските военни потвърдиха, че шпионският балон е бил свален над Ливан.

Предишната вечер Хизбула извърши най-дълбоката си досега атака в Израел, като използва безпилотни самолети с експлозиви, за да нанесе удар по база в Илания близо до град Тибериада, на около 35 км от границата с Ливан. Израелските военни съобщиха, че при нападението никой не е пострадал.

Анализаторът Абдул-Сатер изтъква, че ръководената от Иран коалиция, известна като „ос на съпротивата, която включва палестинската войнствена групировка „Хамас“, е предупредила, че ако израелските войски започнат пълномащабно нахлуване в Рафах в опит да преследват „Хамас“, ще се стигне до ескалация и на други фронтове.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути заявиха в сряда, че са атакували американски разрушител, а подкрепяните от Иран бойци в Ирак заявиха, че през последните седмици са изстреляли серия безпилотни самолети към Израел, след като от февруари насам са били сравнително спокойни.

Използването от страна на „Хизбула“ на по-модерни оръжия, включително безпилотни самолети, способни да изстрелват ракети, безпилотни самолети с експлозиви и малък тип управляема ракета, известна като „Алмас“ или „Диамант“, която е била използвана за атака на базата, контролираща балона, предизвика тревога в израелските военни.

„Хизбула“ изостря ситуацията в северната част на страната“, категоричен е военният говорител подполковник Надав Шошани. Той допълва:

„Те стрелят все повече и повече.

Адаптирайки атаките си, Хизбула успя да намали и броя на загубените бойци в сравнение с първите седмици на конфликта. Досега групировката е загубила повече от 250 бойци в сравнение с 15 израелски войници, откакто на 7 октомври, ден след началото на войната между Израел и Хамас, избухнаха сражения по ливанско-израелската граница.

Според преброяване на „Асошиейтед прес“ „Хизбула“ е загубила 47 бойци през октомври и 35 през ноември, в сравнение с 20 през април и 12 досега през този месец.

Служител, запознат с операциите на групировката, уточнява, че „Хизбула“ е намалила броя на бойците по граничните райони, за да намали броя на жертвите. Въпреки че групировката продължава да изстрелва произведени в Русия противотанкови ракети „Корнет“ от райони в близост до границата, тя също така е преминала към изстрелване на безпилотни самолети и други видове ракети с тежки бойни глави – включително „Алмас“, както и ракети „Фалак“ и „Буркан“ – от райони на няколко километра от границата.

През уикенда „Хизбула“ заяви, че е изстреляла нова ракета с тежка бойна глава, наречена Jihad Mughniyeh на името на високопоставен оперативен работник, който е убит при израелски въздушен удар в Южна Сирия през 2015 г.

Ева Й. Кулуриотис, политически анализатор, специализирана в Близкия изток и джихадистките групировки, написа в социалната медийна платформа X, че неотдавнашната ескалация на Хизбула вероятно има няколко цели, включително повишаване на тавана на исканията на групировката при евентуални бъдещи преговори за споразумение за границата, както и повишаване на военния натиск върху израелските военни в светлината на подготовката за битката в Рафах.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант се зарече в реч миналата седмица, че страната ще устои и декларира:

„Ще постигнем целите си, ще ударим „Хамас“, ще унищожим „Хизбула“ и ще донесем сигурност.

В понеделник лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала повтори в своя реч, че няма да има край на сраженията по ливанско-израелската граница, докато не бъдат прекратени военните операции на Израел в ивицата Газа. Той бе категоричен:

„Основната цел на ливанския фронт е да допринесе за натиска върху врага да прекрати войната в Газа.“

Коментарите му бяха удар по опитите на чуждестранни високопоставени лица, включително американски и френски официални лица, които посетиха Бейрут, за да се опитат да сложат край на насилието, довело до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата.

Ден след речта на Насрала канадският външен министър Мелани Жоли посети Бейрут и заяви пред ливанската частна телевизия LBC, че настоява за прекратяване на огъня. Тя подчерта:

„Имаме нужда хората, живеещи в южната част на Ливан, да могат да се върнат по домовете си. Трябва да сме сигурни, че израелците, живеещи в северната част на Израел, също ще могат да се върнат по домовете си.

Заместник-лидерът на „Хизбула“ Наим Касим предупреди Израел в реч през уикенда да не започва тотална война.

„Опитахте в миналото и бяхте победени, и ако опитате отново, ще бъдете победени, каза Касим, визирайки 34-дневната война между Израел и Хизбула през 2006 г., която завърши с равенство.

Президентът откри летния туристически сезон с думите: Можем да дадем още много за този бранш

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments