Президентът откри летния туристически сезон с думите: Можем да дадем още много за този бранш

0
193
Кмет Николай Димитров, министър Евтим Милошев, президент Румен Радев. Снимка: Искра.бг
Кмет Николай Димитров, министър Евтим Милошев, президент Румен Радев. Снимка: Искра.бг

„Радвам се, че заедно можем да обявим символичното начало на туристическия сезон и да си пожелаем, а и кметът обеща – слънчево и прекрасно лято. /…/ България има своето място на световната туристическа карта като целогодишна дестинация и затова трябва да обогатим представата на хората по света за нашата страна.“

Това каза президентът Румен Радев в Несебър, където беше открит летният туристически сезон за 2024 г. В събитието, което се проведе пред Портите на Старинен град Несебър, участваха служебният министър на туризма Евтим Милошев, кметът на Несебър Николай Димитров, както и ръководители на дипломатически представителства у нас.

По време на откриването държавният глава подчерта, че най-голямото богатство на България са хората. По думите му се полагат огромни усилия страната ни да отстоява своето име на първокласна и сигурна туристическа дестинация. Той посочи, че средата в туризма е силно конкурентна и затова държавата следва да положи усилия, за да бъдат оползотворени всички предимства на страната ни като туристическа дестинация и да бъдат привлечени туристи от различни държави с високо качество на услугите в сектора, което би допринесло за родната икономика.

„Растат и очакванията на туристите. Виждаме, че стават все повече и атрактивните и амбициозни дестинации в нашия регион и по света, които не жалят сили и средства да удвоят своето място на световната туристическа карта, но виждам, че и огромни допълнителни възможности за българския туризъм. Виждам много нови пазари, които тепърва ще опознават и ще заобичат България, защото можем да направим и да дадем още повече за този бранш – и като ръст за туристи, и като повишаване на качеството и като принос за родната икономика“, каза той и добави, че може да се работи за това да бъде една целогодишна динамична дестинация, разпознаваема не само с морския и ски туризъм, но представяща нови и невероятни условия и преживявания на всички наши гости.

Според държавния глава няма по-подходящо място от Несебър за днешното събитие„тук съжителстват хилядолетната история на нашите земи с комфорта на модерните туристически услуги, великолепието на нашата природа с прословутото гостоприемство на местните хора.“

Туристическият бранш, държавата и общините са тези компоненти, които се грижат за туризма, изтъкна кметът Николай Димитров. Чуйте какво каза още той:

В откриването се включи и туристическият министър, който заяви:

В рамките на посещението си в Несебър президентът Радев разгледа Старинния град, посети църквите „Йоан Алитургетос“ и „Св. Стефан“ и присъства на концерт на площад „Месамбрия“ с изпълнения на местни състави. Държавният глава бе придружаван от своята съпруга Десислава Радева.

Министър Милошев от Несебър: Туристическият поток се преструктурира, но прогнозите са за 10% ръст на туристите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments