Хиляди палестинци бягат от централната част на Газа, докато израелските войски напредват

0
28
Бягащи от войната
Бягащи от войната. Снимка: UNRWA, Facebook

Приблизително 150 000 палестинци са били принудени да напуснат райони на централна Газа, твърди ООН, докато израелските сили напредват към бежанските лагери там.

Свидетели и въоръженото крило на „Хамас“ съобщават, че танкове са достигнали източните покрайнини на лагера Бурейдж. Припомняме, че израелската армия наскоро разшири наземната си офанзива, за да насочи към Бурейдж и близките лагери Нусейрат и Магхази. При израелска бомбардировка бяха убити десетки хора в Газа вчера, заявиха от управляваното от „Хамас“ здравно министерство.

Египет потвърди, че е представил триетапно предложение за спиране на боевете, което завършва с прекратяване на огъня, предава „BBC“. Говори се, че делегация на „Хамас“ е пристигнала в Кайро, за да даде своя отговор на плана.

Войната беше предизвикана от безпрецедентна трансгранична атака от въоръжени бойци на „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души – повечето от които цивилни – и около 240 други бяха взети за заложници.

Повече от 21 300 души са били убити в Газа – предимно деца и жени – по време на 11-седмичните боеве, отчита здравното министерство.

Израелската армия призова за евакуация на намиращите се на територията, простираща се през централна Газа, която включва лагерите Бурейдж и Нусейрат. Става въпрос за близо 90 000 жители и 61 000 разселени хора, които сега трябва да се преместят на юг към град Дейр ал-Балах. Вчера ООН предупреди, че тези хора няма къде да отидат, тъй като Дейр ал Балах вече е пренаселен с няколкостотин хиляди разселени хора, приютили се там.

От ООН твърдят, че в Рафах – който вече се е превърнал в най-гъсто населения град в Газа – са видели около 100 000 новопристигащи през последните дни, докато израелските сухопътни сили нахлуват в нови квартали.

60-годишният Омар споделя, че е бил принуден да избяга от Бурейдж заедно с най-малко 35 членове на семейството си.

„Този ​​момент настъпи, искаше ми се никога да не се случва, но изглежда, че преместването е задължително“, обясни той по телефона за агенция „Ройтерс“ и добави: „Сега сме в палатка в Дейр ал Балах заради тази брутална израелска война.“

Том Уайт, директор на хуманитарната агенция на ООН за Газа /UNRWA/, каза, че все повече и повече хора биват изтласквани в южния град Рафах в ивицата Газа.

Снощи Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че 20 души са били убити при израелски въздушен удар по сграда в Рафах, в която се твърди, че са били подслонени цивилни.

Вчера сутринта говорителят на министерството обяви, че 50 души са били убити при израелски удари в Магази, северния град Бейт Лахия и в южния град Хан Юнис.

Най-смъртоносният инцидент е бил в Бейт Лахия, където палестинските медии съобщиха, че 30 души са били убити, когато блок от четири жилищни сгради е бил разрушен.

Местен телевизионен журналист, Басел Кхейр ал-Дин, каза пред агенция „Associated Press“, че 12 членове на семейството му са били затрупани под развалините на една от сградите и се смятат за мъртви, а 9 от техните съседи са в неизвестност.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че 10 души са били убити, когато израелски обстрел е ударил апартамент близо до болницата Ал-Амал в Хан Юнис.

Главният говорител на Израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари заяви пред репортери в сряда, че градът е „основен терористичен център на „Хамас“. По думите му войските се бият в района на Бурейдж вече трети ден, добавяйки, че те „елиминират много терористи и унищожават терористичната инфраструктура“.

Жители коментираха пред „Ройтерс“, че тежките боеве са продължили и вчера, като израелските танкове настъпват към гъсто населения лагер Бурейдж от север и изток. „Хамас“ публикува видео, което показва, че нейни бойци се насочват към израелски войници и превозни средства.

В отделно развитие Израелските сили за отбрана заявиха, че съжаляват за „щетата, причинена на незамесените цивилни“ в резултат на въздушен удар в Магхази в неделя, който уби най-малко 70 души, според здравното министерство на Газа. В изявлението се посочва, бойни самолети са „ударили две цели, в близост до които са разположени оперативни служители на „Хамас“.

В Израел хиляди тийнейджъри участваха в марш, за да поискат ново споразумение за връщане на повече от 100 заложници, които все още се държат от „Хамас“ и други въоръжени групировки в Газа. Много от демонстрантите бяха от общностите, които бяха най-тежко засегнати от атаките на 7 октомври.

Отделно имаше нов призив от ръководителя на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, призоваващ Израел да спре това, което той нарича „незаконни“ убийства в окупирания Западен бряг.

В доклад пише, че ООН е потвърдила убийството на 300 палестинци от израелските сили и заселници на Западния бряг от 7 октомври. Същевременно говорителка на министър-председателя на Израел отхвърли доклада, наричайки го „доста смешен“ и отбеляза, че омаловажава основните заплахи за сигурността на израелците.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments