Хепатит е диагностициран при близо 300 деца по света

0
20
Болница
Снимка: Pixabay

Близо 300 случая на деца с необичайна форма на тежък хепатит са били открити в 20 страни по света, като някои от тях са в Югоизточна Азия, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Здравните служители по света разследват необяснимото увеличение на случаите на това чернодробно заболяване, което за първи път е било диагностицирано в Обединеното кралство. Възможно е този скок да е причинен от често срещан вирус, наречен аденовирус, който се е активирал силно след пандемията от COVID-19. СЗО съобщи още, че до момента е налице един смъртен случай.

На 1 май СЗО предаде, че повечето случаи на малки деца, заразени с хепатит, са били открити в Европа, а малък брой от тях са регистрирани в Северна и Южна Америка, западната част на Тихия океан и Югоизточна Азия. Първите случаи на заболяването са идентифицирани в Шотландия при деца под 10-годишна възраст, а до момента в Обединеното кралство са регистрирани над 110 случая.

Повечето деца са имали лека форма на чернодробно възпаление, но 10 деца са имали нужда от чернодробна трансплантация. Първоначалните симптоми са повръщане и диария, последвани от пожълтяване на кожата или бялата част на очите, известно като жълтеница. Вирусите на хепатит, които обикновено причиняват това заболяване (вируси А, В, С, D и Е), не са открити при нито едно от децата, което е доста необичайно за медицинските лица. Много страни по света са започнали да изследват и да следят за същото необяснимо състояние „с неизвестен произход“ при децата, след като то беше обявено с тревога от здравните служители на Обединеното кралство. Въпреки това, засега няма причина да се смята, че рядкото заболяване на черния дроб е напът да обхване целия свят.  

По-високи нива от нормалното

От СЗО твърдят, че все още не е ясно дали има увеличение на случаите на хепатит или повишаване на осведомеността и профилактичните прегледи за това заболяване, което обикновено остава неразкрито дълго време. Учените смятат, че обикновен вирус, който е мутирал след пандемията, може да е основната причина, тъй като той се разпространява на много по-високи нива от нормалното.

Конкретен аденовирус, наречен F41, е бил открит при около три четвърти от изследваните деца с потвърден хепатит в Обединеното кралство. Съобщава се също, че същият вирус е открит при девет деца с хепатит в САЩ. Здравните служители в Обединеното кралство вярват, че малките деца, които не са били изложени на обикновени вируси по време на пандемията от COVID-19 поради ограниченото социално общуване, сега се заразяват много по-лесно със всякакви вируса, тъй като имунната им защита е отслабена.

Съществуват 50 различни вида аденовируси, които обикновено причиняват настинки, а понякога и по-тежки болести и диария. Те обаче рядко причиняват хепатит при здрави деца.

Въпреки че засега аденовирусът е възможната хипотеза, в момента се провеждат интензивни изследвания, за да се открие причинителят.“, заявиха от СЗО.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments