Хематолог: Новите щамове на COVID-19 предполагат и нови ваксини

0
80
Ваксина срещу коронавирус
Снимка: Pixabay

Хематолог посочи, че новите щамове на коронавируса предполагат и нови видове ваксини. Доктор Чавдар Ботев обясни, че „Moderna“ вече разработва нова вълна от ваксини, които ще атакуват различни части на вируса. Според неговите думи се очертава използването на така наречените мукозни ваксини. Те подпомагат образуването на имуноглобулин А и на Т-клетъчния имунитет.

Докторът уточни, че нашата страна е привилегирована относно количеството ваксини, които ще пристигнат. Причината е, че е част от Европейския съюз. Той коментира пред „NOVA“:

Ние трябва да получим тези ваксини, за да можем да водим един нормален начин на живот”.

Според специалиста ивермектинът не работи срещу коронавируса. Той обясни, че самата компания има интерес да го регистрира, защото патентът вече е преминал. Медикът поясни, че групи учени и отделни държави са финансирали проучванията. Той разясни, че ще е добре нашата страна да може да разчита все пак и на този препарат. При появата на ново лекарство, то трябва да се докаже по определен и законов път. Доктор Чавдар Ботев уточни:

„Тук нещата малко се нарушават. При нас се появява едно заболяване и ние нямаме никакво лекарство. Добре е да се използват такива, които са регистрирани и се знае, че не са вредни. Например, за ивермектина СЗО счита, че е едно от най-безопасните и вече са го приели 4 милиарда души”.

Хематологът заяви, че в Англия при тежки вирусни случаи са заложили осем лекарства. Той сподели, че до момента има два научни пробива, които касаят лечението на COVID-19. Едното е свързано с едно лекарство, което е в областта на онкологията. Вторият голям пробив е в Израел, където са открили, че съдов медикамент действа много благоприятно върху тежките случаи на коронавирус.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments