Ханс Лейтенс обяви: Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница

0
56
Ханс Лейтенс и министър Калин Стоянов
Ханс Лейтенс и министър Калин Стоянов. Снимка: МВР

България може да разчита на пълната подкрепа на Агенцията на Европейския съюз /ЕС/ за гранична и брегова охрана /Фронтекс/, с която да засили граничния контрол, да подобри процедурите по връщане, както и да ограничи вторичните движения в рамките на ЕС. Това обяви изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение у нас по покана на министър Калин Стоянов. Също така той изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България и подчерта важността на добрия диалог с Турция за сигурността на външните граници на ЕС.

Лейтенс и министър Стоянов дадоха изключително висока оценка на сътрудничеството между България и Фронтекс. Вътрешният ни министър запозна госта си с предприетите мерки за организация на граничния контрол и засилването на диалога с Турция, благодарение на които отчитаме значителен спад в миграционния натиск още от есента на 2023 г. Добри резултати са налице и по отношение на връщането на нелегално пребиваващи лица – област, в която Фронтекс също оказва сериозна подкрепа на българските власти.

Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на Фронтекс по българо-турската граница, което ще спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС. Министър Стоянов запозна госта с действията на МВР за подобряване на техническото оборудване за гранична охрана и наблюдение, както и с възстановяването на няколко гранично-полицейски управления в близост до границите с Турция и Сърбия, с което се осигурява по-добро обезпечаване с гранични служители на ключови райони по външните граници.

В заключение двете страни изразиха увереност, че и занапред ще продължи ползотворното партньорство, насочено към ефективни резултати за осигуряването на стабилен граничен контрол и високо ниво на сигурност в ЕС.

Програмата на посещението на изпълнителния директор на Фронтекс продължава утре с визита на ГКПП „Капитан Андреево“ и „зелена граница“. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с мерките за охрана на външната граница на ЕС. Същия ден двамата ще присъстват и на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово, чиято дейност бе възстановена със заповед на вътрешния министър.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments