Хакери разпространиха кибератаки по темата с коронавируса във всяка държава по света

0
286
Снимка: Хакер атака
Източник: Wikimedia Commons

Хакери са започнали тематични коронавирусни атаки в 241 страни и отделни територии от света, показва ново проучване на Microsoft, цитирано от “Business Insider”.

“Всяка държава на Земята е станала свидетел на поне една тематична атака от типа “COVID-19”, заяви софтуерният гигант в своя блог в сряда.

Лошите герои приспособяват своите фишинг имейли и друг зловреден софтуер с цел да споменат болестта, а атаките удрят най-силно там, където боли най-много: Те подхранват напрежението в страна, която преживява пандемията, когато хората се нуждаят от здравна информация онлайн, показват изследванията.

Роб Лефертс, корпоративен вицепрезидент на Microsoft 365 Security и автор на блога, заяви за Business Insider, че кибератаките следват географски пандемията по света.

“Това, което виждате на картата, е, че успехът на тези атаки е пряка зависимост от размера на растежа на пандемията”, казва Лефертс.

“Страните с най-голям брой случаи на заразата също са най-засегнати от тези примамки с тематика за COVID. Объркването, загрижеността и страхът карат хората да натискат и от това се възползват нападателите.”

Microsoft Threat Protection – пакетът от инструменти за киберсигурност на компанията, използван за проследяване и блокиране на заплахи, също открива приблизително 60 000 имейла с прикачени злонамерени файлове или URL адреси, свързани с COVID-19, които представляват 2% от кореспонденцията на потребителите на ден.

Но ето добрата новина: Това всъщност е малък процент – само 2% от общите имейли за измами, а общият брой заплахи не се увеличава.

“Виждаме смяна на примамки, а не прилив на атаки”, пише Лефертс. “Нашето разузнаване показва, че тези атаки се установяват в ритъм, който е нормален за ситуацията и следва редовен поток на заплахите”.

Отвъд изследванията на Microsoft, “лошите актьори” се възползват от COVID-19 и по други начини, включително “Zoombombers”, врязвайки се в уеб конференции, за да прекъснат срещите.

От друга страна, китайските кибератаки на американски компании бяха спрени по време на блокирането, очевидно защото хакерите не са могли да работят от дома си.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments