„Грийнпийс“ с акция срещу енергийната бедност в Пловдив

0
44
Демонстрация
Демонстрация. Снимка: © LYON VISUALS / „Грийнпийс“ – България

Около 40 активисти и доброволци на „Грийнпийс“ се включиха в светлинна акция срещу енергийната бедност в България. Целта на демонстрацията е била да фокусира вниманието към увеличаващия се брой на енергийно бедните у нас, както и към липсата на системни, дългосрочни решения за справяне с проблема. Събитието се проведе вчера в сърцето на стария град на Пловдив – Античния театър на Филипопол, а повод за инициативата е Международната седмица за борба с енергийната бедност.

Активистите мотивират действията си с данни от Агенцията за социално подпомагане. Според тях през настоящия отоплителен сезон за първи път преминаваме прага от 200 милиона лева, изплатени като целеви помощи за отопление на над 365 000 домакинства.

„Отправихме запитване към Агенцията и установихме, че парите за подпомагане се увеличават и през този отоплителен сезон. Това трябваше да бъде сума, инвестирана в системни решения за справяне с енергийната бедност – възобновяеми източници, мерки за енергийна ефективност, енергийни общности. Всяка година обаче управляващите избират да раздават стотици милиони левове помощи, а тези пари изчезват като мръсен дим в комина. Хората, които ги получават, са не просто енергийно бедни, те са заложници на една неефективна и нереформирана система. Ето защо настояваме подкрепата за енергийно бедните домакинства да бъде насочена към устойчиви и дълготрайни решения за повишаване на енергийната ефективност и използване на чиста възобновяема енергия“, коментира координаторът на кампания „Енергийни решения“ в „Грийнпийс“– България Балин Балинов.

Активистите са избрали за акцията си Пловдив, защото областта е сред тези с най-много издадени заповеди за отпускане на целева помощ за отопление. Тя е следвана от Благоевград, Плевен, Враца и София.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments