Граждани на протест пред „БНТ“: Македония е българска!

0
224
Протест пред "БНТ"
Протест пред „БНТ“. Снимка: Радина Лазарова, Фейсбук

Недоволни граждани излязоха на протест пред сградата на Българската национална телевизия /БНТ/ в столицата. Причината е свалянето на документален филм за избиването на българи от югославските власти в Северна Македония – „Само защото бяха българи“. Той е трябвало да се излъчи в 22:00 часа вчера, но това не е станало.

Протестът започна около 18:00 часа пред „БНТ“. На него присъстваха хора от различни организации и заинтересовани граждани за позицията на България спрямо Северна Македония. Демонстрантите скандираха:

Македония е българска!

По-рано днес от редакцията на Искра.бг успяхме да се свържем с един от организаторите на протеста – Александър Александров. По думите му свалянето на филма е правителствено решение. Той предполага, че това е свързано с македонската делегация, която е в нашата страна. Според него управляващите се притесняват да не се „накърнят чувствата им и да видят историческата истина за това какво се е случвало с нашите братя и сестри през миналите десетилетия в бивша Югославия.“

Протестиращите не са доволни от факта, че управляващите ни в момента са започнали да смекчават позицията ни спрямо Република Северна Македония. Според тях това си е национално предателство, защото на заден план остава историческата истина. Всички те подкрепят срещите между двете страна, но не и погазването на българската история.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments