Гранична полиция: Хванахме лодка-нарушител с 38 нелегални мигранти

0
254
Мигранти
Мигранти. Снимка: ОДМВР-Бургас

Миграционният натиск по границите на България се засилва през последните месеци. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните, като главната цел е достигане до държавите от Западна Европа. За мигрантите България е държава транзит, а не крайна цел.

Само през последната седмица у нас са задържани стотици нелегални имигранти. Те са влезли в страната ни през зелената граница с Турция, а част от тях през Гърция.

Заради засиления миграционен натиск, днес в Деня на Независимостта, се проведе брифинг в Регионална дирекция „Гранична полиция” /РДГП/-Бургас. В него взеха участие директорът на РДГП комисар Антон Мирков и Ивайло Николов, началник на сектор в Черноморски граничен координационен център.

Ивайло Николов и Антон Мирков
Ивайло Николов и Антон Мирков. Снимка: Искра.бг

Оттам посочиха:

„От месец август е стартирала Многоцелева морска операция „Черно море 2022“, която се провежда за четвърта година. Тя е координирана от агенция „Фронтекс“.“

От гранична полиция разясниха целта на срещата. Тя е, че днес се е нарушила синята ни граница от непозната цел – лодка. Това се е случило тази сутрин около 10:00 часа. Плавателното средство не е отговаряло на повикванията. Граничен полицейски катер ги е спрял от границата с Румъния. На нея е имало 38 души – мъже, жени и деца, които са били от Сирия и Афганистан. Подробности от брифинга можете да видите във видеото:

Повечето преминали нелегално границата ни са мъже от Афганистан и Сирия. Мигрантите са чакани, след като преминат границата, от така наречените „каналджии“. Превозващите ги през държавата ни са от България, Украйна, Сърбия и други страни. Капацитетът на временните центрове за бежанци у нас вече е препълнен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments