Говорител на Русия: Истинската опасност за Украйна и нейния народ идва от неонацистките военни части

0
19
Поражения в Украйна
Поражения в Украйна. Снимката е илюстративна. Иточник: Facebook

„В хода на специалната операция високоточни средства деактивират само военни инфраструктурни съоръжения, създадени с цел милитаризиране на Украйна и провеждане на брутална наказателна операция срещу цивилното население на Донбас. До момента са унищожени 2581 обекта от украинската военна инфраструктура, включително 90 командни пункта и комуникационни центрове на въоръжените сили, 123 С-300, системи за противовъздушна отбрана Бук М-1 и Оса, както и 81 радиолокационни станции. Изведени от строя са 897 танка и други бойни бронирани машини, 95 MLRS, 336 полева артилерия и минохвъргачки, 662 единици. специални военни машини и 84 БЛА.“

Това каза ръководителят на делегацията на Руската федерация К.Ю.Гаврилов изнесе реч по време на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията на 1003-то пленарно заседание на Форума за сътрудничество в областта на сигурността /FSC/.

По думи на руския представител:

„Противно на антируските мантри на западните партньори относно заплахите за Украйна, истинската опасност за страната и нейния народ сега идва от неонацистки военни части, които извършват множество военни престъпления и използват терористични методи. В същото време официалният Киев не изпълнява обещанията си да спре това варварство, освобождава от затвори и оръжия престъпници, които образуват банди от мародери, които извършват зверства в цяла Украйна.

„Отстъпващите в Донбас части на националистите, сформирани в областите Лвов и Ивано-Франковск, нанасят колосални щети на критично важна социална инфраструктура и поминък на населението. Най-големи щети понасят водоснабдителните и енергийните системи. Целта на подобни действия е да доведат Донбас до хуманитарна катастрофа“, смята Гаврилов.

„Военнослужещи от ДНР продължават да затягат обкръжението около Мариупол, в което бойците от национален батальон „Азов“ минираха през нощта производствените цехове на завод „Азовстал“. Жителите на града все още работят в предприятието, въпреки че националистите се готвят да взривят завода с хора в случай на пробив в отбраната на града. Бойци от националните батальони „Азов“ и „Айдар“ обстрелват влезлите в Мариупол части на народната милиция от позиции, оборудвани в училища, болници, родилни домове и детски градини. Според избягали от Мариупол цивилни, ситуацията в града, окупиран от националисти, е тежка. Хората се крият в мазета. Националистите откриват огън по всички цивилни, които се опитват да напуснат домовете си. Използвайки терористична тактика, той е в къщи с надписи „Не стреляйте – има деца!“ те разполагат огневи точки“, продължи изложението си руският представител.

Според него „това е запазена марка на украинските радикали, която те научиха не без подкрепата на своите партньори от НАТО. Тесните връзки на съюза с радикалните националистически сили за сигурност се доказват от откриването в щаба на Десния сектор (организация, призната за екстремистка и забранена в Русия) на лаптоп с маркировка на НАТО, който съдържа данни от разузнаването за Донбас и Крим . Също така си спомняме много добре как през последните години на Яворовския военен полигон, под ръководството на задгранични инструктори, украинците се обучаваха в тактиката на градски бой, използвайки западни техники и симулатора „къща за убийство“. Разпитаните украински военни не крият, че специално поставят „Градове“ в близост до жилищни сгради, криейки се зад цивилни, но се инструктират от специалисти от страните от НАТО. Ето такъв „безобиден отбранителен съюз“, който всъщност е съучастник във военните престъпления на украинските националисти“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments