Готови ли са лекарите и фармацевтите за преминаването към електронни рецепти?

0
50
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

От 1 юни в България вече рецептите ще се издават само електронно. Готови ли са лекарите и фармацевтите за тази крачка?

Личните лекари виждат в промяната някои недостатъци. Илия Христов коментира пред „NOVA“, че при издаването на електронна рецепта се генерира специален код. Според него той е напълно излишен. Причината е, че Единният граждански номер е достатъчен. Чрез него пациентът спокойно може да получи своята електронна рецепта, защото ЕГН-то на всеки гражданин е уникално за цяла България.

Освен това заради електронните рецепти медиците се налага да дават средства за покупката на нови компютри. Причината е, че конфигурацията на устройствата се усложнява, защото ако е по-стара, по-трудно може да се справи с обработването на информацията. И на не последно място самите програми са по-тежки и изискват по-нови параметри на компютъра. Това са разходи, които се поемат изцяло от лекарите, а не от държавата.

Евгени Антонов, който е фармацевт, пък обяви, че и в момента в неговата аптека само 2% от пациентите идват с хартиени рецепти. Всички останали били електронни. Той работи в Петрич. Но в електронните понякога имало неточности.

Така например е имало случаи при фармацевта да отиде количество от една таблетка от даден медикамент, докато всъщност пациентът се нуждае от цяла опаковка. Проблемът е според него чисто технически и е в сървърите.

В медицинските среди се опасяват още, че няма никакъв предвиден План Б, ако системата за електронни рецепти се срине или даде грешки.

Д-р Христов попита какво би станало ако електронният облак, на който се изпращат рецептите, не може да бъде приет в аптеката. Как тогава хората ще могат да си закупят медикамента, от който се нуждаят.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments