Google заплашва да изтегли търсачката си от Австралия

0
117
Гугъл.
Гугъл. Снимка: Пиксабей

Google заплаши да премахне своята търсачка от Австралия заради опита на нацията да накара технологичния гигант да споделя хонорари с издатели на новини, пише “BBC”.

Австралия въвежда първи в света закон, който да накара Google, Facebook и потенциално други технологични компании да плащат на медиите за своето новинарско съдържание. Но американските фирми отвърнаха на удара, предупреждавайки, че законът ще ги накара да оттеглят някои от услугите си. От своя страна австралийският премиер Скот Морисън заяви, че депутатите няма да се поддадат на „заплахи“.

Въпреки че Австралия е далеч от най-големия пазар на Google, предложеният код за новини се разглежда като възможен глобален тест за това как правителствата могат да се стремят да регулират големите технологични фирми. Австралийският код би обвързал Google и Facebook с посредническите преговори с издателите относно стойността на съдържанието на новините, ако първо не може да се постигне споразумение.

Управляващият директор на Google Австралия Мел Силва каза по време на заседанието на Сената в петък, че законите са „неприложими“. Тя беше категорична:

“Ако тази версия на кодекса се превърне в закон, това няма да ни даде истински избор, освен да спрем да направим достъп до Google търсачката в Австралия.”

Но депутатите оспориха това, обвинявайки Google в „изнудване“ и тормоз над Австралия за вдигане на реформата. Сенаторът Рекс Патрик попита:

“Ще тръгне по целия свят. Ще излезете от всеки пазар, така ли? Това за спиране на предимството ли е?”

Силва отговори, че кодът е „несъстоятелен риск за нашите австралийски операции“. А Морисън каза, че правителството му продължава да се ангажира с напредването на законите чрез парламента тази година. В петък пред репортери той каза:

“Нека бъда ясен: Австралия определя нашите правила за нещата, които можете да правите в Австралия. Това се прави в нашия парламент.”

Защо Австралия настоява за този закон?

Google е доминиращата търсачка в Австралия и е описана от правителството като почти необходима програма, с малко пазарна конкуренция. Правителството твърди, че тъй като технологичните платформи печелят клиенти от хора, които искат да четат новините, технологичните гиганти трябва да плащат на редакциите „справедлива“ сума за журналистиката им.

В допълнение, той твърди, че финансовата подкрепа е необходима за австралийската индустрия за новини, тъй като силната медия е жизненоважна за демокрацията.  Според правителството австралийските печатни медии отбелязват 75% спад в приходите от реклама от 2005 г. насам. Заплахата на Google да премахне целия си продукт за търсене е най-сериозната досега. Според законодателите новините представляват само 12,5% от търсенията с Google в Австралия.

Какво твърди Google?

Силва заяви, че законите ще създадат „несъстоятелен прецедент за нашия бизнес и цифровата икономика“, ако Google трябва да плаща за връзки и резултати от търсенето. Това не беше съвместимо със свободното разпространение на информация онлайн или “как работи интернет”, аргументира се тя. И допълни:

“Не виждаме начин, с финансовите и оперативните рискове, да продължим да предлагаме тази наша услуга в Австралия.”

Миналата седмица Google потвърди, че блокира австралийските новинарски сайтове от резултатите от търсенето си за около 1% от местните потребители. Според технологичния гигант това е експеримент за тестване на стойността на австралийските новинарски услуги.

Миналата година Facebook също заплаши да спре австралийските потребители да споделят новини на платформата, ако законът продължи. Гигантът в социалните медии повтори тази позиция в петък, а изпълнителният директор Саймън Милнър каза на Сената, че това е „потенциална последица от най-лошия сценарий“. Той каза, че Facebook не извлича почти никаква търговска полза от това, че показва съдържанието на новини на своята платформа.

И двете фирми твърдят, че новинарските организации вече се възползват от платформите, които привличат читателите към техните уебсайтове. Google също цитира партньорството си с Google News като доказателство, че подкрепя журналистиката.

Каква беше реакцията?

Австралийците изразиха объркване и гняв онлайн от двете страни заради предложението. Някои спорят дали биха могли да получат с помощта на други търсачки. Други са се усъмнили дали премахването на търсачката ще премахне и Gmail, Google Maps и Google Home услуги – нещо, което компанията не е изяснила.

По-рано тази седмица американски търговски представители призоваха Австралия да отмени законите, които според тях са направили опит за регулиране „в явна вреда на две американски фирми“.

Сър Тим Бърнърс-Лий, изобретателят на световната мрежа, каза, че планът на Австралия ще направи мрежата “неработеща по целия свят”. В четвъртък Google се съгласи да плати на френските издатели на новини за фрагменти от новини, показани в резултатите от търсенето, след като националните медии спориха с исковете за авторско право.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments