Голяма китайска компания с намерение за инвестиция в нашето земеделието в размер на 1.2 милиарда евро

0
28
Среща в Министерството на земеделието
Среща в Министерството на земеделието. Снимка: Министерство на земеделието

Голяма инвестиция на китайска компания в земеделието у нас беше представена в ресорното министерство. Плановете са за преработка на зърнени култури. А самата китайска компания е един от световните лидери в областта на биоферментацията, съобщиха от ведомството. 

„България е традиционен производител на висококачествено зърно и страната ни има възможности и за преработката му. Имаме благоприятни почвено-климатични условия, железопътна и пристанищна инфраструктура и дългогодишни традиции в индустрията“, каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на срещата с предприемачите.

Среща в Министерството на земеделието
Среща в Министерството на земеделието. Снимка: Министерство на земеделието

Аграрният заместник-министър посочи, че зърнопроизводителите у нас имат капацитет да произвеждат достатъчно количество суровина и то в близост до бъдещия проект.

Инвеститорите от „Фуфън Груп Лимитид“ заявиха, че проучват възможностите в няколко европейски страни, включително конкретни региони в България, като уточниха, че бъдещият завод ще осигури около 2000 нови работни места, а общата инвестиция е планирано да достигне 1,2 млрд. евро. Годишно се предвижда новият завод да потребява 1 млн. тона царевица. Компанията възнамерява да закупува основно местно произведена царевица, а в случай, че местното производство е недостатъчно, да внася от близки дестинации.

„Ако изберете страната ни за инвестиция, за нас е важно да изнасяме не само зърно, а и преработена продукция с висока добавена стойност“, подчерта Джиков.

Среща в Министерството на земеделието
Среща в Министерството на земеделието. Снимка: Министерство на земеделието

В срещата участие взе и заместник-министър Георги Събев. Двамата увериха китайските гости, че могат да разчитат на подкрепа от страна на агроминистерството.

„За българските земеделски производители е важно да имат надеждни партньори от преработвателната индустрия“, заяви в заключение заместник-министър Джиков.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments