Глаукомата: Тихият крадец на зрение

0
63
Око
Снимка: Pixabay

Глаукомата, наричана още „тихият крадец на зрение“, е очна болест, която нанася увреждания на зрителния нерв. Тя е една от причините, които могат да доведат до необратима слепота в цял свят. С диагнозата у нас живеят между 85 и 90 хиляди души.

„Ако това заболяване не се лекува и не се диагностицира своевременно, то води до постепенно увреждане“, разказа д-р Бисера Самсонова пред „Монитор“. Методът, по който се случва загубата на зрението, е изключително коварен, понеже не става внезапно и изведнъж, а постепенно.

„Ние имаме сериозни традиции в лечението на това заболяване, защото имаме сериозни учители, които оставиха много добро наследство“, изтъкна д-р Самсонова.

По време на Световната седмица за борба с глаукомата, организирана вече 12 години у нас, се провеждат безплатни очни прегледи, както и информационни лекции, с което да се избегне объркването на пациентите вследствие на хаотичните материали в онлайн пространството.

Глаукомата изисква системни посещения при специалист и стриктно спазване на часовете за приемането на предписаните медикаменти. Само придържайки се към назначената от лекаря терапия, хората могат да живеят спокойно, избягвайки по свое усмотрение безотговорно да прекъсват лечението. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments