Гешев се срещна с евродепутатите от групата за върховенството на закона

0
26
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Прокуратура на Република България

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с евродепутатите от групата за върховенството на закона, които са на двудневно посещение в България. В разговорите участваха и заместниците му Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Целта на срещата, организирана по инициатива на LIBE, бе обсъждане и получаване на информация от страна на евродепутатите относно върховенството на закона в страната. В хода на дискусиите бяха обсъдени правовия ред и съдебната реформа, функционирането и правомощията на прокуратурата и главния прокурор в българската съдебна система, борбата с корупцията, разследванията по дела с висок обществен и медиен интерес.

Делегацията на LIBE се състои от представители на всички политически групи в Европейския парламент и е водена от председателя на DRFMG – нидерландския евродепутат София Инт Велд. В състава й е и българският евродепутат Елена Йончева.

Това е първото посещение в България на членовете на Комисията, с които прокуратурата поддържа регулярни контакти. Поради наложените  COVID ограничения през август 2020 година се проведе онлайн среща с представители на групата, в която бяха обсъдени въпросите за върховенството на закона в България и борбата с корупцията. В началото на годината се състоя и второ заседание.

Прокуратурата изрази готовност за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент като винаги е готова да предостави допълнителна информация, свързана с правовия ред в Република България, както и по въпроси от взаимен интерес, съобщиха още от държавнот обвинения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments