Гешев иска публична процедура на предложението за предсрочното му освобождаване

1
605
Иван Гешев
Снимка: Скрийншот от видео на Novini.bg

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до членовете на Пленума на ВСС за провеждането на максимално публична процедура и обсъждане по същество на предложението на министъра на правосъдието за предсрочното му освобождаване от длъжност, съобщиха то ведомството. Той посочва, че сигналът на министър Надежда Йорданова показва „дълбоко непознаване на Конституцията и законите в Република България.

„Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021 година от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев”, пише обвинител номер едно.

Главният прокурор посочва, че по този начин ще има възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност да вземе отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието и добавя:

Предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите. Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Грозен
Грозен
10 месеци по-рано

Ще му пръднат на оная работа на Гешев.