Германия увеличава с 25% заплатите на близо 2 милиона работници

0
10
Заплата
Снимка: Pixabay

Почти 2 милиона работници в най-голямата европейска икономика са настроени за голямо увеличение на заплатите, пише „CNN“. 3 германски политически партии се съгласиха да сформират ново правителство в сряда, като левият социалдемократ Олаф Шолц ще наследи Ангела Меркел като канцлер след продължителни коалиционни преговори. Като част от коалиционното споразумение страната планира да повиши минималната заплата до 12 евро (13,46 долара) на час от сегашната ставка от 9,60 евро (10,77 долара) на час.

Този ход може да увеличи доходите на близо 2 милиона души в Германия, които получават минимални заплати, или около 5% от работниците, според Карстен Бжески, икономист в ING. Той смята още, че този ход е „явно значим“.

Минималната заплата вече беше определена да се повиши до 10,45 евро (11,72 долара) през юли 2022 г. В текста на коалиционното споразумение не се посочва кога ще влезе в сила по-голямото еднократно увеличение.  Икономистът на UBS Феликс Хюфнер заяви, че този ход трябва да насърчи общия растеж на заплатите в германската икономика, като същевременно предупреди, че може да допринесе за по-широк натиск върху заплатите.

Централната банка на Германия предприе необичайната стъпка, като публично критикува мярката тази седмица, като я нарече „тревожна“. В него се казва, че това ще има въздействащ ефект върху заплатите на по-високо заработващите.

Инфлационен натиск

Икономисти и политици по целия свят следят отблизо нарастващите заплати като ключов компонент на инфлацията. В Германия инфлацията през октомври беше 4,5%, най-високата мярка от почти три десетилетия, тъй като цените на енергията се повишиха и цената на храната се покачи.

Германия за първи път въведе национална минимална заплата от 8,50 евро (9,54 долара) през 2015 г. Подкрепата за минималните заплати в Европа нарасна, тъй като силата на профсъюзите намаля. Европейската комисия казва, че има спад в дела на работниците от Европейския съюз, обхванати от колективните трудови договори между 2000 и 2015 г., като особено силен спад се наблюдава в Централна и Източна Европа.

Нов проектозакон на ЕС, обявен по-рано този месец, има за цел да повиши минималните заплати в целия блок с нови изисквания. В изявление членът на Европейския парламент Агнес Йонгериус, който подкрепя мярката, каза:

„По време на предишната криза намаляването на минималните заплати и премахването на секторното колективно договаряне беше тежкото лекарство, предписано на много държави-членки.

И допълни:

„Сега се борим за увеличаване на законоустановените минимални заплати и за укрепване на колективното договаряне в Европа.

Минималната работна заплата в Германия вече е сред най-високите в Европейския съюз.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments