Германия поема по нов път при смяната на Меркел с Шолц като канцлер

0
12
Олаф Шолц.
Олаф Шолц. Снимка: Фейсбик

Олаф Шолц встъпва в длъжност днес като деветият канцлер на Германия след Втората световна война, като наследява Ангела Меркел след 16-годишния ѝ мандат на управленския пост, пише „Асошиейтед прес“.

Правителството на Шолц встъпва в длъжност с големи надежди за модернизиране на най-гъсто населената нация в Европейския съюз и за борба с изменението на климата, но е изправено пред непосредственото предизвикателство да се справи с най-тежката досега фаза на Германия от пандемията поради коронавирус.

63-годишният, вицеканцлер на Германия и министър на финансите от 2018 г., носи богат опит и дисциплина в неизпробвана коалиция от своите лявоцентристки социалдемократи, природозащитниците Зелените и про-бизнеса Свободни демократи. Трите партии представят комбинацията от бивши съперници като прогресивен съюз, който ще внесе нова енергия в страната след почти рекордното време на управление на Меркел. Шолц ще се нуждае от подкрепата на най-малко 369 депутати в 736-местната долна камара на парламента, за да бъде избран за канцлер. Коалиционните партньори имат 416 места помежду си, така че той трябва да има удобно мнозинство.

„Ние се осмеляваме на ново напускане, което поема основните предизвикателства на това десетилетие и далеч отвъд това“, каза Шолц във вторник, добавяйки, че ако успеят, „това е мандат, който да бъдем преизбрани заедно на следващите избори.

Новото правителство има за цел да засили усилията срещу изменението на климата, разширявайки използването на възобновяема енергия и пренасяйки излизането на Германия от въглищната енергия от 2038 г., „в идеалния случай“ до 2030 г. То също така иска да направи повече за модернизиране на страната, включително подобряване прословуто лошите му мобилни телефонни и интернет мрежи. Правителството също така планира по-либерални социални политики, включително легализиране на продажбата на канабис за развлекателни цели и облекчаване на пътя към германско гражданство, като същевременно обещава по-големи усилия за депортиране на имигранти, които не спечелят убежище. Коалиционните партньори искат да намалят възрастта за гласуване на националните избори от 18 на 16 години.

Ще има увеличение на минималната заплата до 12 евро (13,50 долара) на час от сегашните 9,60 евро, което според Шолц „означава увеличение на заплатите с 10 милиона“. Коалицията също така има за цел да строи 400 000 нови апартамента годишно в опит да ограничи растящите цени на наемите.

Шолц сигнализира за приемственост във външната политика, заявявайки, че правителството ще отстоява силен Европейски съюз и ще подхранва трансатлантическия съюз.

Алиансът носи както възможности, така и рискове за всички участници, може би най-вече за Зелените. След 16 години в опозиция, те ще трябва да докажат, че могат да постигнат общата си цел за намаляване на емисиите на парникови газове в тристранен съюз с партньори, които може да имат други приоритети. Съпредседателят на Зелените Робърт Хабек ще бъде заместник-канцлер на Шолц, оглавявайки обновеното министерство на икономиката и климата. Чиновник номер 3 на правителството ще бъде Кристиан Линднер, финансов министър и лидер на Свободните демократи, който настоя коалицията да отхвърли увеличаването на данъците и по-слабите ограничения за нарастване на дълга.

Встъпващото в длъжност правителство се представя като различно както по стил, така и по същество от „големите коалиции“ на традиционните големи германски партии, които Меркел ръководеше през всичките, освен четирите години от своя мандат, със социалдемократите като младши партньори. В тези напрегнати съюзи партньорите понякога изглеждаха заети предимно с блокиране на плановете на другия. Последният мандат на Меркел имаше чести борби, част от които в рамките на нейния десноцентристки съюз, докато пандемията не удари. Тя си тръгва с наследство, определено до голяма степен от нейното блестящо справяне с поредица от кризи, а не от някакви грандиозни визии за Германия.

Шолц заяви пред партията си миналия уикенд, че е било трудно да се управлява с блока на Меркел, който неговите социалдемократи победиха с мъка на изборите в Германия през септември. Той разкритикува консерватизма на блока „това далеч и не по-нататък“.

Споразумението за формиране на коалиционно правителство между три партии, които имаха значителни различия преди изборите, беше постигнато сравнително бързо и в неочаквана хармония. Шолц подчерта:

„Ако доброто сътрудничество, което работи, докато сформирахме правителството, продължи да работи, това ще бъде много, много добър момент за задачите, които ни предстоят.

Той призна, че справянето с пандемията „ще изисква цялата ни сила и енергия“. Германските федерални и държавни лидери миналата седмица обявиха нови строги ограничения, насочени предимно към неваксинирани хора. В дългосрочен план парламентът ще разгледа общ мандат за ваксина. В Германия ежедневните инфекции с COVID-19 се покачват до рекордни нива тази есен, въпреки че сега може да се стабилизират и болниците усещат напрежението. Страната е регистрирала над 103 000 смъртни случая от COVID-19 в пандемията досега.

Меркел каза, че няма да търси друга политическа роля, след като прекара Германия през бурната ера от промени. 67-годишната жена не разкрива никакви бъдещи планове, но каза по-рано тази година, че ще отдели време за четене и сън, „и тогава да видим къде ще се появя“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments