Германия е против връщането на чуждестранните бойци на „Ислямска държава“

0
74
Външният министър на Германия Хейко Маас. Снимка: wikimedia commons
Външният министър на Германия Хейко Маас. Снимка: wikimedia commons

Американският президент Тръмп иска Европа да си прибере заловените в Сирия бойци на „Ислямска държава“ и да ги изправи на съд, но това ще бъде изключително сложно, заяви външният министър на Германия Хайко Маас, предаде „Шпигел“.

Маас изрази скептицизма си по отношение на твърденията на Тръмп и описа евентуалния подобен процес като „изключително труден за реализиране“. Връщането им ще бъде възможно само, „ако е сигурно, че тези хора веднага ще бъдат изправени пред съда„, каза Маас в неделя вечерта по програмата ARD „Anne Will“.

Това означава, че имате нужда от информация и разследване, а това не е гарантирано. „И докато това не е така, мисля, че е изключително трудно идеята да се реализира„, каза Маас.

Според Маас, ако хората имат германско гражданство, тогава те ще имат право на повторно влизане в страната. „Вярно е обаче, че в момента в Сирия няма възможност да се провери това.“ Искането на Тръмп се очаква да бъде разисквано на срещата на външните министри на ЕС в понеделник в Брюксел.

Тръмп поиска в събота европейците „да приемат обратно над 800 бойци на „Ислямска държава“, които заловихме в Сирия и да ги дадат под съд“.

Той заплаши, че в противен случай САЩ ще бъдат принудени да ги пуснат на свобода. „САЩ не желаят да видят как тези бойци на „Ислямска държава“ проникват в Европа, където се очаква да отидат“, написа той в „Туитър“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments