ГЕРБ може да отхвърли ветото и после да променя Изборния кодекс

0
74
Обсъждане на промените в Изборния кодекс. Снимка: пресцентър НС
Обсъждане на промените в Изборния кодекс. Снимка: пресцентър НС

ГЕРБ може да отхвърлят ветото на президента Румен Радев върху промените на Изборния кодекс и да направят промени в него, след като той бъде обнародван.

Това е най-вероятното процесуално решение, се разбира от думите на председателя на правната комисия от ГЕРБ в парламента Данаил Кирилов.

Кирилов обясни, че предстои ГЕРБ да се запознаят с обхвата на ветото: „Сега сме в хипотеза, с която се доближаваме до цялостно вето. И за да разграничим въпросите, по които бихме могли да изясним подкрепа, внесохме законопроекта миналия петък главно в частта, която касае преференциите. Но според нас обхватът на ветото ще бъде по-широк. Затова смятаме, че дори и да го отхвърлим като цяло имаме процедурата на внесен законопроект, който касае главно преференциите“, каза той, цитиран от „Фокус“.

Той посочи, че за изборите през есента ще има осигурени 6 000 машини за гласуване, а след това навсякъде, където е записано в Изборния кодекс, ще има машинно гласуване.

Причината ветото да бъде отхвърлено, а след това кодексът – отново променян, е, че то е върху цялостните изменения и касае четири групи разпоредби, а ГЕРБ е готова да се съобрази само с връщането на сегашния праг за преференции. Другите основни промени касаят въвеждането на машинното гласуване и обжалваемостта на решенията на ЦИК във Върховния административен съд

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments