Георги Стоев: Новото в момента е призивът на финансовия министър да се похарчи излишъкът

0
14
Георги Стоев
Георги Стоев. Снимка: TEDx Stara Zagora, Фейсбук

Съвсем не е страшна ситуацията с актуализацията в момента. Нетипична е обаче колебливостта на служебното правителство по отношение на бюджета. Той е бил гласуван от предишния кабинет и изпълнението му трябва да се случва в тези рамки. Това заяви пред „БНР“ икономистът Георги Стоев.

Той поясни, че новото в момента е „призивът на финансовия министър да се похарчи излишъкът, който по принцип в България се прави с постановление на Министерския съвет, каквото постановление МС може да приеме и като служебно правителство“.

Според Стоев подобно нещо не може да бъде определено като „драматично“. Такова обаче е осъвременяването на пенсиите, което ще стане факт от 1 октомври. Реформа от подобен характер, която е въведена от временно правителство, „е социален проблем, който не трябва се решава на коляно, това изисква дългосрочно решение“.

Икономистът смята, че в условията на пандемична криза и инфлационен натиск, в каквито се намираме в момента, максимално трябва да бъдат съкратени разходите от всички министерства. Парите моментално трябва да бъдат ориентирани към Министерството на здравеопазването, дори средствата за туризма.

Рисковият момент се крие във възможността от другата седмицата да нямаме Народно събрание, а това НС да не иска да се занимава с бюджетна комисия. Тук се зараждат доста хипотези, които служебният финансов министър Асен Василев трябва да е готов да посрещне. 

Редно е да се упомене дали ще бъде взет нов държавен дълг от кабинета, за да се покрият нуждите за COVID мярката „60/40“, за финансите, които ще се необходими за евентуални 2 в 1 избори, както и за пенсионната добавка от 50 лева.

Всичко опира по-скоро до политическо, отколкото до финансово решение – дали излишъкът ще бъде даден за пенсионерите, или за ресторантьорите, уточни експертът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments