Генерал Кирил Ботйов – братът на Христо Ботев: Заветът на един незабравим герой

0
55
Генерал Кирил Ботйов
Генерал Кирил Ботйов. Снимка: Скрийншот от видео

В духа на българската историческа памет се откроява фигурата на генерал Кирил Ботйов, по-малко известен брат на един от най-великите български революционери, Христо Ботев. Неговият живот е свидетелство за непоколебимата вяра в свободата и неизменната любов към родината.

Още в младежките си години Кирил Ботйов се включва активно в борбата за освобождение на България.

„На 20 години се включва в четата на брат си, въпреки нежеланието на майка им Иванка“, разказва пред „БНТ“ историкът Боян Ботйов, правнук на генерала. По време на тези години той и неговите съратници са изправени пред множество изпитания, включително плен и съд, като първоначалната присъда е смърт, но по-късно е заменена с дългогодишен затвор.

След освобождаването си Кирил Ботйов обръща поглед към образованието и кариерата.

„Следва кавалерийско обучение във Франция и военна школа в Белгия“, споделя правнукът му. Връщайки се в България, той участва активно в Сръбско-българската война и продължава своя възход в армията.

Животът му взема и личен обрат, когато среща своята бъдеща съпруга Мари, която оставя благородническия си живот в Белгия, за да живее с него в София.

„Било голям шок за нея“, казва Боян Ботйов, отбелязвайки колко различен е бил този нов свят за нея.

Животът на генерал Кирил Ботйов е урок по почит и памет. Словата на историка Боян Ботйов резонират със силата на истинската преданост:

„Само народите, които пазят паметта за историята си, могат да се надяват на бъдеще.“

В днешно време, когато къщата на генерала на улица „Шипка“ постепенно избледнява в забрава, е важно да си припомним за тези, които са формирали нашето минало и ни учат на устойчивост и смелост.

Чрез запазването на историята на генерал Кирил Ботйов, ние не само отдаваме дължимото на миналото, но и вдъхновяваме бъдещите поколения да почитат тези, които са били в основата на нашата нация.

Сблъсък на империи: Токту и българското съпротивление срещу византийското насилие

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments