„Газпром“: „Сименс“ е готова да помогне за ремонта на съоръжението на „Северен поток 1“, те отричат

0
27
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

Руската компания „Газпром“ обяви днес, че „Сименс енерджи“ щели да участват в ремонта на разваленото оборудване на газопровода „Северен поток 1“. Нещо повече. Това се случвало със съществуващ договор между двете компании. Те били готови да поправят нанесените вреди, защото именно това било принудило „Газпром“ да се доставките на природен газ за Германия по трасето.

В същото време от „Сименс енерджи“ обявиха също днес, че не могат да потвърдят това изявление на руския гигант. Нещо повече. Към 22:00 часа те не били участвали в никакви ремонтни дейности и дори не са получавали поръчка за подобно нещо, предаде „БТА“.

Вчера вечерта „Газпром“ съобщи, че имало изтичане на масло от турбина и поради тази причина те нямало да подновят доставките на природен газ по „Северен поток 1“. Това щяло да се случи чак след извършване на ремонтните дейности. А това можело да се случи само в специално оборудван за случая цех. В същото време от „Сименс“ твърдят, че това не е техническа причина за спиране на доставките и дори може да бъде поправено на място и е в обхвата на руските дейности по ремонта и поддръжката.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира, че решението на „Газпром“ за спиране на доставките не е било изненадващо и, че природният газ вече се използва като оръжие. Но това нямало да накърни опитите на Европейския съюз /ЕС/ да постигне независимост в енергийно отношение.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони пък посочи, че Брюксел вече е добре подготвен за спирането на доставките на синьо гориво от Русия. Това е така, защото хранилищата на Стария континент за запълнени и са предприети в същото време и мерки за пестене на енергията. Той подчерта, че Европа не се страхува от решенията на Владимир Путин, но призова Москва да спазва подписаните договори, защото в противен случай ЕС ще реагира.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments