Гърция прие спешни мерки срещу масовото пристигане на бежанци

0
25
Бежанци, пристигащи на о. Лесбос, 2016 г. Снимка: Mstyslav Chernov/wikimedia commons
Бежанци, пристигащи на о. Лесбос, 2016 г. Снимка: Mstyslav Chernov/wikimedia commons

Гръцкото правителство обяви спешни мерки за справяне с „огромните вълни“ от търсещите убежище мигранти, които пристигат от Турция, на фона на все по-големи опасения от повторение на бежанската криза от 2015 г., съобщават световните медии.

Новата дясно центристка администрация на страната обеща да засили патрулите по морските граници, които са насочени срещу контрабандистите на хора.

„Виждаме огромни вълни бежанци, които се вкарват от трафикантите, използвайки нови методи, както и по-добри и по-бързи лодки“, заяви министърът на гражданската защита на Гърция Михалис Хрисохоидис, след като мерките бяха обявени през уикенда, цитиран от в. „Гардиън“.

„Ако ситуацията продължи, ще имаме повторение на 2015 г. Ще предприемем мерки за защита на нашите граници и ще бъдем много по-строги, много по-бързи в прилагането им.“

Той добави, че гръцкото правителство ще се обърне и към НАТО и ЕС да помогнат за засилване на патрулите в района.

Рязкото увеличение на пристигащите мигранти и бежанци изглежда изненада служителите. Миналата седмица близо 650 души, включително 240 деца предимно от афганистански произход, пристигнаха за броени часове на о. Лесбос.

Мерките срещу мигрантите в Турция и подновяването на боевете в Сирия, изглежда, допринесоха за скока.

В понеделник правителството, което дойде на власт преди едва два месеца, ще започне да премества бежанци в приемните центрове в континенталната част на Гърция в опит да облекчи лагерите на островите. По думите на Хрисохоидис около 1 500 души ще бъдат преместени, основно от Самос и Лесбос.

„Освен това ще започнем да изпращаме нелегални мигранти обратно в Турция, която е смятана за безопасна страна“, допълни министърът. „От осемдесетте хиляди души сега в Гърция половината трябваше да бъдат върнати обратно, защото нямат правилните документи или не покриват условията за търсещи убежище. Вместо това само 1 800 бяха приети обратно в Турция.“

През август турските власти отчетоха седемкратно увеличение на преминаващите бежанци в Гърция. Почти половината от 56 000 пристигащи бежанци и мигранти в Европа през тази година са преминали през гръцките острови, според ООН.

Променя се процедурата по предоставяне на бежански статут,като се премахва второ разглеждане. При отхвърляне на искането мигрантите ще се връщат в родината им. Полицията започва издирването на лица без право на убежище, които продължават да живеят в Гърция.

Непридружени деца, които сега се намират в лагерите на островите, се прехвърлят също в институции във вътрешността на страната. Други от тях се изпращат в европейски страни, където са техните семейства.

Националистите в гръцкия парламент настояват за пълно затваряне на границата за мигранти.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от