Френският президент Макрон посети предградието на Киев и осъди „клането“

0
24
Еманюел Макрон и Володимир Зеленски
Еманюел Макрон и Володимир Зеленски. Снимка: Facebook

Днес френският президент Еманюел Макрон заяви, че има признаци на военни престъпления в предградие на Киев след „кланета“ от руски сили, предава „Асошиейтед прес“. Той говори в град Ирпин по време на посещение с германските, италианските и румънските лидери, за да покаже подкрепа за Украйна.

Макрон осъди „варварството“ на атаките, които опустошиха града, и похвали смелостта на жителите на Ирпин и други градове в Киевска област, които възпираха руските сили да атакуват столицата.

Четиримата европейски лидери пристигнаха по-рано в Киев под звуците на сирени за въздушно нападение, докато направиха високопрофилна демонстрация на колективна европейска подкрепа за украинския народ, докато страната се противопоставя на руската инвазия.

Посещението, което включва планирана среща с президента Володимир Зеленски, носи голяма символична тежест, като се има предвид, че трите западноевропейски сили са изправени пред критики, че не предоставят на Украйна мащаба на оръжията, които Зеленски иска. Те също така критикувани, че не са посетили Киев по-рано.

През последните седмици и месеци редица други европейски лидери вече бяха направили дългото пътуване по суша, за да покажат солидарност с атакувана нация, дори във времена, когато сраженията бушуваха по-близо до столицата, отколкото сега.

От офиса на френския президент съобщиха, че Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги, представляващи трите най-големи икономики в Европа, са пътували заедно до Киев със специален нощен влак, предоставен от украинските власти.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис – която граничи с Украйна и стана ключова дестинация за украинските бежанци – пристигна с отделен влак, туитирайки при пристигането си:

„Тази незаконна руска агресия трябва да спре!“

Президент Клаус Йоханс
Президент Клаус Йоханис. Снимка: Klaus Iohannis, Facebook

Макрон от своя страна коментира:

„Това е послание на европейско единство за украинския народ, подкрепа сега и в бъдеще, защото следващите седмици ще бъдат много трудни.“

Руските сили натискат офанзивата си в източния регион на Донбас, като бавно, но стабилно набират позиции над лошо екипираните и превъзхожданите украински сили, които молят за повече оръжия от западните съюзници.

Няколко сирени за въздушно нападение прозвучаха, докато европейските лидери бяха в хотела си, подготвяйки се за остатъка от посещението си, а властите в Киев призоваха хората да потърсят подслон. Такива сигнали са често явление.

На излизане от хотела Макрон, като сложи ръка на сърцето си, каза на английски:

„Искам да покажа възхищението си от украинския народ.“

Германската информационна агенция DPA цитира Шолц, който спомена, че лидерите се стремят да покажат не само солидарност, но и намерението си да продължат финансовата и хуманитарна помощ за Украйна и доставката на оръжие. Шолц добави, че тази подкрепа ще продължи „доколкото е необходимо за борбата на Украйна за независимост“.

Шолц подчерта, че санкциите срещу Русия също са значителни и могат да доведат до изтегляне на войските на Москва, посочва ДПА. Той, Макрон и Драги бяха критикувани не само за това, че помогнаха твърде малко, но и за това, че разговаряха с руския президент Владимир Путин.

Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Володимир Зеленски, Марио Драги и Клаус Йоханис
Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Володимир Зеленски, Марио Драги и Клаус Йоханис. Снимка: Facebook

Много лидери и редовни хора в балтийските и централноевропейските държави, които бяха контролирани от Москва по време на Студената война, вярват, че Путин разбира само от сила и смятат за неприемливи усилията на Макрон и други да продължат да говорят с Путин след нахлуването му в Украйна.

Украинците се надяваха, че посещението може да отбележи повратна точка, като отвори пътя към значителни нови оръжейни доставки. Тамара Малко, жителка на Покровск, в района на Донецк в Източна Украйна, каза, че Макрон и Олаф досега са били „много студени“ към украинците и се надяват на промяна. Тя направи коментар:

„Ние искаме мир много, много и възлагаме големи надежди на Макрон и Шолц. Искаме те да видят и разберат нашата болка.“

Областният управител на Луганск Сергей Хайдай каза, че посещението няма да донесе нищо, ако лидерите поискат Украйна да сключи мирен договор с Русия, който включва отказ от територия. Той каза, че това е нещо, което украинците никога не биха приели. Той беше категоричен:

„Сигурен съм, че нашият президент Владимир Зеленски няма да прави отстъпки и да търгува с нашите територии. Ако някой иска да спре Русия, като им даде териториите, Германия има Бавария, Италия има Тоскана, французите могат да отстъпят Прованс например.“

„Слушай, това е Русия. Това са диви хора. Днес ще е една територия, утре друга, вдругиден друга. И още нещо: много герои на Украйна загинаха, защитавайки страната като цяло. Никой няма да ни прости, ако загинат хора, но ние правим отстъпки на агресора.”

Посещението идва в момент, когато лидерите на ЕС се подготвят да вземат решение на 23-24 юни по искането на Украйна да стане кандидат за членство в ЕС и преди важна среща на върха на НАТО на 29-30 юни в Мадрид.

Също в четвъртък министрите на отбраната на НАТО се срещат в Брюксел, за да преценят повече военна помощ за Украйна. В сряда САЩ и Германия обявиха повече помощ, тъй като Америка и нейните съюзници предоставят оръжия с по-дълъг обсег, които според тях могат да направят разликата в битка, в която украинските сили са превъзхождани по численост и оръжия от техните руски нашественици.

Във вторник, по време на пътуване до съседните на Украйна Румъния и Молдова, Макрон изтъкна, че „послание за подкрепа“ трябва да бъде изпратено до Украйна, преди държавните и правителствени ръководители на ЕС „да трябва да вземат важни решения“ на срещата си в Брюксел. Той подчерта:

„Намираме се в момент, в който трябва да изпратим ясни политически сигнали – ние, европейците, ние, Европейският съюз – към Украйна и украинския народ.“

Макрон е дълбоко ангажиран в дипломатическите усилия за настояване за прекратяване на огъня в Украйна, което би позволило бъдещи мирни преговори. Той има чести дискусии със Зеленски и е говорил по телефона няколко пъти с руския президент Владимир Путин, след като Путин започна инвазията в края на февруари.

Шолц дълго се противопоставяше да пътува до Киев, заявявайки, че не иска „да се присъедини към опашката от хора, които бързо влизат за възможност за снимка“. Вместо това Шолц обясни, че пътуването трябва да се фокусира върху правенето на „конкретни неща“.

Припомняме, вчера Германия обяви, че ще предостави на Украйна 3 ракетни системи за залпово изстрелване от типа, които Киев заяви, че спешно се нуждае от защита срещу руската инвазия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments